Linkuri accesibilitate

SUA: protestele anti-rasiale se extind, în peste 30 de state s-a impus interdicția de circulație pe timpul nopții


Proteste la Washington, în pofida interdicție de circulație pe timpul nopții, 1 iunie 2020

Protestele anti-rasiale s-au extins în Statele Unite, în circa 30 de state și peste 40 de orașe s-a instituit interdicția de circulație pe timpul nopții.

Protestele au fost provocate inițial de uciderea, luni 25 mai , a unui afroamerican, care fusese reținut de un grup de polițiști albi la Minneapolis.

Uciderea lui George Floyd

Valul de proteste din America a fost provocat de moartea lui George Floyd, afroamerican de 46 de ani, reținut luni, 25 mai, la Minneapolis, după ce patronul unui magazin chemase poliția, afirmând că Floyd ar fi plătit cu o monedă falsă. Polițistul alb care l-a reținut, Derek Chauvin, a stat peste opt minute cu piciorul pe gâtul lui Floyd, timp în care acesta repeta „Nu pot să respir!”. Toată scena a fost filmată de un martor ocular cu un telefon mobil și postată pe rețelele de socializare. Floyd a fost dus inconștient la spital, unde s-a constatat decesul.

Chauvin a fost imediat suspendat dar acuzat de uciderea lui Floyd numai după trei zile. Luni, 1 iunie o să apară pentru prima dată în fața judecătorilor. Familia lui Floyd și majoritatea protestatarilor cer însă ca și colegii lui Chauvin, care erau la fața locului și care au fost între timp concediați, să fie inculpați.

Pe 1 iunie, polițistul care a fost arestat pentru uciderea lui George Floyd apare pentru prima dată în tribunal dar familia victimei insistă ca și restul de trei polițiști care erau la fața locului fără să fi intervenit, să fie reținuți și judecați.

New York
New York

Printre orașele unde s-a impus interdicția de circulație pe timpul nopții se numără Minneapolis, Los Angeles, Houston și Washington, după noi proteste în fața Casei Albe.

Multe proteste au degenerat din nou în acte de violență, au fost incendiate mașini și distruse magazine. Potrivit BBC, la Washington au avut loc unele din cele mai agresive proteste din țară, duminică noapte, iar pentru câteva ore, luminile la Casa Albă au fost stinse iar președintele Donald Trump ar fi fost pus la adăpost de serviciul de securitate.

Washington, 31 mai 2020.
Washington, 31 mai 2020.

Garda Națională formată din militari în rezervă este în alertă în majoritatea statelor afectate de proteste violente. Pentagonul a informat că au fost mobilizați circa 5 mii de membri ai Gărzii Naționale în peste 15 state, alți peste 2 mii sunt în alertă.

Atlanta...
Atlanta...

Președintele Donald Trump a acuzat extrema stângă că ar fi incitat protestele și a anunțat că ar putea pune mișcarea „Anifa” (antifascistă) pe lista organizațiilor teroriste. Între timp se înmulțesc vocile care-i cer președintelui să se adreseze națiunii, de la Casa Albă.

Probabilul candidat democrat la prezidențialele din noiembrie, fostul vicepreședinte Jo Biden a scris pe Twitter că în cazul unei victorii, va lansa un dialog pentru reconciliere națională.

XS
SM
MD
LG