Linkuri accesibilitate

SUA: scenarii electorale, în pragul alegerilor prezidențiale


Peste 98 de milioane de americani au votat deja anticipat în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.
Peste 98 de milioane de americani au votat deja anticipat în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Într-o societatea polarizată, cum este cea americană astăzi și plină de tensiuni interne, se înmulțesc scenariile despre cum ar putea decurge noaptea alegerilor prezidențiale. Toate socotelile complicate de o realitate: pandemia de coronavirus.

Pentru cei care-și propun să urmarească în această noapte alegerile americane, există câteva repere, modificabile, ținând cont de relevanța statelor și de maniera în care se votează și numără voturile, în acest an. Primul scenariu vizeaza state din sud și sud vest, în care sondajele indică echilibru și care autorizează numărarea voturilor prin corespondență pe măsură ce sosesc: Florida, Georgia, Carolina de Nord și Arizona. Cel mai prețios între ele este statul Florida cu 29 de elctori. Dacă Biden câștiga acolo, cei mai mulți experți cred că va fi greu de oprit. Oricare alt stat câștigat de Biden și anunțat devreme, dintre cele patru, îl obligă pe Donald Trump să urmeze o traiectorie mai complicată catre cei 270 de electori, de care are nevoie ca să câștige.

Sistemul electoral în SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

Dacă Trump câștigă toate cele patru state, atunci decizia se mută în Midwest: Michigan, Wisconsin, Iowa și Pennsylvania, acest din urmă stat ar putea fi decisive. Michigan și Wisconsin vor avea probabil suficiente voturi numărate în noaptea de marți spre miercuri în America și depinzând de cele întâmplate în scenariul anterior, ar putea fi suficient pentru o victorie a lui Biden, dacă sondajele se confirmă.

Pentru ambii candidați, decisivă ar putea fi Pennsylvania, unde, după toate probabilitățile, în cazul în care situația e echilibrată, numărarea voturilor ar putea lua câteva zile, până la o săptămână.

Un al treilea scenariu este ca în statele menționate, cursa să fie echilibrată, făcând imposibilă anunțarea câștigătorului în noaptea votului.

Acesta este considerat scenariul cel mai riscant pentru că în așteptarea rezultatelor, tensiunile vor crește și există chiar pericolul unor izbucniri violente, mai ales dacă președintele Trump își anunță prematur victoria, pe baza unor rezultate parțiale, și cere blocarea numărătorii. Aceste din urmă scenarii nu sunt probabile, doar speculații alimentate de starea de profundă polarizare a țării, de unele declarații ale președintelui și de armata de avocați, în slujba ambilor candidați.

Un ultim scenariu și mai puțin probabil este egalitate 269-269, caz în care Camera Reprezentanților decide, dar nu prin vot direct, ci alocând fiecărui stat un vot, pe baza majorității deputaților, caz în care, în actuala configurație a Camerei, Donald Trump câștigă.

Scenariul cel mai simplu și lipsit de riscuri rămâne cel în care alegerile au un învingător clar.

XS
SM
MD
LG