Linkuri accesibilitate

Președintele Biden reafirmă sprijinul SUA pentru integritatea Ucrainei, dar nu promite aderarea la NATO


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden, 1 septembrie 2021, Washington, SUA.

Președintele american Joe Biden l-a asigurat omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite sprijină Kievul în fața „agresiunii rusești”.

În cadrul întrevederii de la Casa Albă, de pe 1 septembrie, Biden a precizat că „Statele Unite rămân ferm angajate să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii rusești și aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei".

Cu toate acestea, Biden nu a făcut nici o promisiune privind perspectivele Ucrainei de a adera la NATO, nici nu a lăsat de înțeles că administrația sa se va implica direct în negocierile de pace pentru soluționarea conflictului separatist din estul Ucrainei. În acest moment, acest conflict este negociat în cadrul așa-numitului format Normandia, din care fac parte Ucraina și Rusia, Germania și Franța.

Zelenski a ajuns la Casa Albă spunând că are o „agendă foarte lungă” de discutat, cu accent pe securitate și ambițiile Ucrainei de a se alătura alianței NATO. „Aș dori să discut cu președintele Biden viziunea sa, viziunea administrației sale despre șansele Ucrainei de a adera la NATO și când s-ar putea întâmpla acest lucru” , a spus el.

Dar Biden a arătat clar că Ucraina, în opinia sa, este departe de a fi pregătită pentru aderare, fiind nevoie încă de reforme ample. Rusia se opune de asemenea cu tărie perspectivei ca Ucraina să adere la NATO.

În schimb, președintele american a apărut mult mai decis să-l preseze pe Zelenskiy să lupte mai ferm cu corupția și să facă o serie de reforme ample.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG