Linkuri accesibilitate

SUA spune că Rusia a trimis alte mii de soldați la granița cu Ucraina, în pofida afirmațiilor „false” privind retragerea


Casa Albă de la Washington

Moscova a continuat să își consolideze prezența militară în apropierea graniței cu Ucraina, în pofida afirmațiilor „false” potrivit cărora a început să își retragă trupele din zonă, a declarat Casa Albă, în timp ce țările occidentale continuă eforturile diplomatice pe fondul temerilor că Rusia este pe cale să își invadeze vecinul.

NATO a pus de asemenea la îndoială afirmațiile Rusiei privind retragerea trupelor din zonă, secretarul general Jens Stoltenberg afirmând că faptele contrazic declarațiile oficiale ale Moscovei. „Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea militară”, a declarat jurnaliștilor Stoltenberg, care prezidează o reuniune de două zile a miniștrilor apărării din NATO la Bruxelles. Stoltenberg urmează să susțină o conferință de presă la finalul reuniunii din 17 februarie.

La Washington, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a calificat drept „fals” anunțul Moscovei privind o retragere, declarând jurnaliștilor că Rusia și-a sporit prezența la granița cu Ucraina cu „până la 7.000 de soldați”, dintre care unii au sosit pe 16 februarie. Oficialul, care a solicitat anonimatul, a avertizat de asemenea că Rusia ar putea folosi „un pretext fals” pentru a ataca Ucraina. „Continuăm să primim indicii că ar putea lansa un pretext fals în orice moment pentru a justifica o invazie”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a respins de asemenea afirmația Rusiei potrivit căreia aceasta își retrage oamenii și echipamentele din zonele de frontieră. „Nu am văzut nicio retragere”, a declarat Blinken pentru ABC News, pe 16 februarie. Președintele rus Vladimir Putin „poate apăsa pe trăgaci. El poate să apese astăzi. Poate să apese mâine. Poate să o facă săptămâna viitoare. Forțele sunt acolo dacă vrea să reînnoiască agresiunea împotriva Ucrainei”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG