Linkuri accesibilitate

SUA: Termenul 2025 pentru renunțarea la vizele pentru români e prea optimist


În interviul pentru Europa Liberă România, John Gimbel, consulul general al Ambasadei SUA la București, a remarcat că România încă nu îndeplinește cel mai important criteriu pentru renunțarea la viză – anume ca procentul cererilor de viză respinse să fie sub 3%.
În interviul pentru Europa Liberă România, John Gimbel, consulul general al Ambasadei SUA la București, a remarcat că România încă nu îndeplinește cel mai important criteriu pentru renunțarea la viză – anume ca procentul cererilor de viză respinse să fie sub 3%.

1 decembrie 2025 ca dată pentru eliminarea vizelor de călătorie în SUA pentru români este o dată de un optimism nefondat, a declarat consulul general al Ambasadei SUA la București pentru Europa Liberă România. Termenul fusese menționat în toamnă de autoritățile române.

„Speranța nu este un plan bun. Acțiunea este un plan foarte bun”, a spus în interviul cu Andreea Ofițeru consulul general al Ambasadei SUA în România, John Gimbel.

La 27 septembrie, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, anticipa că este posibil ca țara să intre în programul american Visa Waiver (în cadrul căruia românii să nu mai aibă nevoie de viză) la 1 decembrie 2025, adică de Ziua Națională a României.

„Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi - e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, spunea ambasadorul.

În interviul publicat de Europa Liberă România la 23 ianuarie, consulul general american Gimbel a remarcat însă că România încă nu îndeplinește cel mai important criteriu pentru renunțarea la viză – anume ca procentul cererilor de viză respinse să fie sub 3%.

Diplomatul a admis că rata refuzului s-a micșorat de la un an la altul, de la 12% până la 8,79%, dar tot nu este destul. „Trebuie să ajungem la acel procent de refuz sub 3%”, a insistat el, atrăgând atenția că decizia nu va fi una politică – adică, nu este destul că relațiile dintre SUA și România sunt foarte bune.

Românii, bulgarii și ciprioții sunt singurii cetățeni ai Uniunii Europene care au în continuare nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite.

Încercările de până acum ale UE de a convinge SUA să-i trateze egal pe cetățenii săi în privința condițiilor de intrare pe teritoriul american au eșuat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG