Linkuri accesibilitate

Preşedintele Donald Trump îl critică din nou pe ministrul justiției


Donald Trump și Jeff Sessions
Donald Trump și Jeff Sessions

Washington Post scrie că președintele ar lua în considerare concedierea lui Jeff Sessions, dar o astfel de decizie i-ar înfuria pe republicanii din Senat.

Miza in joc este sprijinul pentru initiativele legislative ale presedintelui, pentru care are nevoie de aproape toti republicanii din Senat. Presedintele l-a criticat cu asprime pe Jeff Sessions pentru ca imediat dupa numire s-a recuzat de la investigatia cu privire la amestecul Rusiei in alegeri. Trump a spus ca s-a simtit nedreptatit, considerind ca acea decizie a dus la numirea unui anchetor independent.

„Nu inteleg. Nu exista persoana mai onorabila decit Jeff Sessions”, a spus senatorul republican de Oklahoma, James Inhofe, un prieten apropiat al ministrului.

Sessions a fost senator timp de 20 de ani, avind o reputatie de bun coleg, conservator consecvent.

Codul de conduita in camera Congresului este ca poti fi in dezacord cu un coleg, dar trebuie sa o faci intr-o maniera agreabila si sa protejezi institutia si pe membrii ei.

Este clar de-acum ca Trump nu are aceleasi principii de conduita. Dupa criticile initiale, presedintele a revenit pe tweeter, intrebind de ce ministrul nu o investigheaza pe rivala sa din campanie, Hillary Clinton, spunind ca ministrul din administratia sa are o pozitie foarte slaba cu privire la „delictele” lui Clinton, cu referire la faptul ca a folosit un server privat si a sters un numar mare de emailuri.

Washington Post relateaza ca Trump ar lua in considerare concedierea lui Sessions. Dar o astfel de decizie ar infuria pe republicanii din Senat, unde majoritatea partidului este de doar 52 la 48.

Membrii in forul legislativ s-au obisnuit cu stilul agresiv de comunicare al presedintelui, dar foarte curind, incepind chiar in aceasta saptamina, Casa Alba va avea nevoie de ajutorul lor. „Vrem ca Jeff sa fie tratat echitabil”, a spus senatorul republican de Utah, Orrin Hatch. Colegul sau din Carolina de Nord, Thom Tillis a adaugat: „Sessions demonstreaza indepedenta de care trebuie sa dea adovada si asta este un lucru sanatos”.

XS
SM
MD
LG