Linkuri accesibilitate

SUA: ultima zi de campanie electorală, începe votul


Democratul Joe Biden și președintele Donald Trump, ultima zi a campaniei electorale înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

În Statele Unite, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie a intrat în faza finală, președintele republican Donald Trump și contracandidatul său democrat Joe Biden participând luni, la o serie de mitinguri electorale în așa-numitele state indecise. Aflat în Ohio, Biden a criticat din nou politica administrației Trump în timpul pandemiei de coronavirus, afirmând că acum a venit momentul să se pună capăt unui regim care a „divizat profund societatea”.

După care a participat la un eveniment electoral cu alegători afro-americani din Pittsburgh, statul Pennsylvania, și la un miting nocturn în care era însoțit de star-ul de muzică pop, Lady Gaga.

Președintele Trump a fost la patru întâlniri electorale în cinci state diferite, avertizând din nou că o victorie a democratului Biden ar însemna „o victorie a globaliștilor, a comuniștilor, a socialiștilor, a ipocriților liberali”.

Președintele Donald Trump la un miting electoral în Michigan, înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.
Președintele Donald Trump la un miting electoral în Michigan, înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Primul centru de votare s-a deschis la miezul nopții în statul New Hampshire. Centrele de votare închid miercuri în zori (ora europeană) dar peste 96 de milioane de americani au votat deja anticipat, în persoană sau prin corespondență. Au fost exprimate deja 70% din numărul total de voturi de la alegerile din 2016, în care aproape 137 de milioane de persoane au votat, potrivit Comisiei Electorale Federale.

Sondajele de opinie, la nivel național, îl dau pe Biden învingător, cu un avans nu foarte mare. Numai că președintele american nu este ales prin vot popular, ci prin votul electorilor desemnați de fiecare stat în parte. Pentru a câștiga alegerile, un candidat trebuie să obțină votul a cel puțin 270 de electori. În 2016, sondajele o puneau pe democrata Hillary Clinton în avans, victoria finală a lui Trump fiind o surpriză. Atunci s-a vorbit despre masa „tăcută” sau „ascunsă” a votanților lui Trump, același electorat pe care se bazează și acum președintele când susține că „sondajele mint, vom câștiga alegerile”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG