Linkuri accesibilitate

SUA: ultimele bătălii politice ale președintelui Trump


Președintele Donald Trump plecase în vacanță fără a semna legea privind ajutorul economic pentru depășirea consecințelor pandemiei de Covid-19, Florida, decembrie 2020.
Președintele Donald Trump plecase în vacanță fără a semna legea privind ajutorul economic pentru depășirea consecințelor pandemiei de Covid-19, Florida, decembrie 2020.

Ultimele bătălii ale președintelui Trump cu Congresul par să se fi încheiat cu victoria legislativului.

Probabil că duminică s-a consumat ultima confruntare majoră din politica americană, din agitatul an 2020, când președintele Trump a cedat presiunilor și a semnat pachetul de legi vizând ajutorul economic legat de pandemia COVID19.

Să reamintim că aceste legi fuseseră negociate de administrația Trump timp de luni de zile. În cele din urmă și pe ultima sută de metrii s-a ajuns la un compromis, între republicani și democrați, cu participarea ministrului de finanțe Steve Mnucin și echipei sale.

După ce cele doua camere ale Congresului au votat, Trump a lăsat să se înțeleagă că ar putea să nu semneze, cerând ca ajutorul acordat americanilor de 600 de dolari să fie mărit până la 2000 de dolari. Asta în ciuda faptului că tocmai ministrul său de finanțe propusese 600 de dolari și că cei care doriseră mai mult erau democrații și nu republicanii.

Apoi Donald Trump a plecat în vacanță în Florida. Timp de câteva zile haosul a dominat scena politică pentru că americanii au nevoie de acest ajutor, șomerii își puteau și ei pierde alocația mărită, prevăzută de asemenea în noua lege, fondurile pentru contracararea pandemiei erau compromise și în plus guvernul federal urma să fie închis miercuri, din lipsă de finanțare.

În cele din urmă, după o convorbire cu Mnuchin și liderul republican din Cameră, Kevin McCarty, Trump a decis să semneze documentul, precizând că dorește modificări, cerere însă fără efect, ținând cont de faptul că Congresul își încheie mandatul și președinția Trump mai are mai puțin de o lună.

Se pare că cei care l-au convins să semneze i-au vorbit despre moștenirea sa istorică. În anunțul său de duminică seară se mai arată: „Camera și Senatul au căzut de acord să se concentreze asupra alegațiilor de fraudă electorală în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie” - o vagă promisiune pe care ar fi făcut-o Congresul pentru a-l convinge pe președinte să semneze, fără nici un efect concret.

Rămâne de văzut acum ce impact va avea această decizie a președintelui asupra primului eveniment politic al anului 2021 – cele doua alegeri senatoriale din statul Georgia, care vor decide cine controlează Senatul și în funcție de asta, dacă președintele ales Biden va putea să-și pună în aplicare agenda politică așa cum dorește sau în cazul în care republicanii câștigă în Georgia, cu multe piedici.

XS
SM
MD
LG