Oficialități americane susțin reimpunerea de sancțiuni, din cauza corupției, împotriva unor politicieni și oameni de afaceri libenezi.
Recenta explozie din portul de la Beirut a făcut cel puțin 160 de victime, fiind consecința directă a ani de zile de guvernare coruptă și ineficientă în Liban.
La Washington se ia în considerare reimpunerea de sancțiuni împotriva unor politicieni și oameni de afaceri libanezi, pentru a slabi influența grupării Hezbollah, sprijinită de Iran. Hezbollah este cea mai influentă grupare politică și militară din țară și parte a coalițiilor succesive de guvernare, în ultimul deceniu. Hezbollah este de asemenea o amenințare constantă la adresa Israelului, armata israeliană fiind des obligată să facă față atacurilor lansate de Hezbollah din Sirias au Liban.
Președintele Trump a folosit des sancțiunile ca instrument de presiune împotriva Teheranului și acum, membrii ai administrației sale vor să aplice un tratament similar aliatilor Iranului din Liban.
Aceste măsuri sunt privite și ca un semnal trimis guvernului libanez, de la care se așteaptă schimbări substanțiale, în contextul în care țara solicită și primește ajutoare de miliarde de dolari din străinătate pentru reconstrucția Beirut-ului, distrus de exploziile din 4 august.
Manifestanti mânioși au forțat deja demisia guvernului, iar acum forțele politice se repoziționează pentru a alcătui o nouă formulă de conducere. Oficialități americane cred că sancțiuni bine țintite împotriva unor persoane pot să convingă clasa politică din Liban că trebuie să pună capăt corupției și să diminueze influența politică a grupării Hezbollah. În trecut însă, sancțiunile nu au avut darul să modifice climatul politic sau să limiteze influența grupării Hezbollah. Administrația americană speră însă că de data aceasta va fi ajutată de revolta popular, care ar putea obliga conducerea țării să accepte faputl că administrarea proastă și corupția nu pot continua. Situația economică era dezastroasă chiar înainte de pandemia de Covid-19 și explozia din port. Deși oficial, guvernul nu a stabilit încă responsabili pentru explozie, mulți in țară dau vina pe corupție și climatul creat de ea.