Linkuri accesibilitate

SUA vor trimite Slovaciei un sistem de apărare antiaeriană Patriot


Președintele SUA, Joe Biden, a mulțumit Slovaciei că a donat Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300 din epoca sovietică și a declarat că sistemul va fi înlocuit cu un sistem Patriot fabricat în SUA.

Biden a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre necesitatea de a transfera astfel de sisteme în Ucraina în discuțiile pe care le-a avut cu președintele SUA. Biden a precizat într-o declarație din 8 aprilie că, pentru a permite acest transfer, „Statele Unite vor repoziționa un sistem american de rachete Patriot în Slovacia".

Premierul Eduard Heger declarase mai înainte că Slovacia va dona Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 din epoca sovietică. Heger a anunțat donația în timp ce vizita Kievul împreună cu înalți oficiali UE, înainte de o întâlnire cu Zelenski.

Luna trecută, aliații din NATO, Germania și Olanda, au trimis trei baterii ale sistemului de apărare aeriană Patriot în Slovacia, despre care Bratislava a spus că va completa și nu va înlocui S-300. Dar a declarat că este dispusă să renunțe la S-300 cu condiția să aibă un înlocuitor adecvat.

Sistemul Patriot și o echipă de soldați americani vor sosi în Slovacia în zilele următoare, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, salutând generozitatea guvernului slovac de a oferi un sistem de apărare aeriană S-300.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG