Trimișii SUA și Marii Britanii la Națiunile Unite de la New York au condamnat această măsură - cel mai recent edict care limitează drepturile și libertățile femeilor - în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate unde s-a discutat despre Afganistan.
„Talibanii nu se pot aștepta ca Afganistanul să devină membru legitim al comunității internaționale dacă nu respectă drepturile tuturor afganilor, în special drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor și fetelor”, a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU.
Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, spune că decizia luată de guvernul taliban este „o altă limitare flagrantă a drepturilor femeilor și o dezamăgire profundă și profundă pentru fiecare studentă". „Este, de asemenea, un alt pas făcut de talibani mai departe de un Afganistan autonom și prosper”, a declarat ea în fața consiliului.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat decizia, calificând-o drept o altă „promisiune încălcată” din partea talibanilor și o acțiune „foarte îngrijorătoare”.
„Este greu de imaginat cum se poate dezvolta o țară, cum poate face față tuturor provocărilor pe care le are, fără participarea activă a femeilor și fără educație”, a declarat Guterres.
Departamentul de Stat al SUA a condamnat, de asemenea, decizia guvernului taliban și a spus că vor exista consecințe semnificative.
„Talibanii ar trebui să se aștepte ca această decizie, care contravine angajamentelor pe care și le-au asumat în mod repetat și public față de propriul popor, să aibă costuri concrete pentru ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, reporterilor de la Washington. „Ei au compromis în mod serios - posibil chiar fatal - una dintre cele mai profunde ambiții ale lor... și anume o îmbunătățire și o ameliorare a relațiilor cu Statele Unite și cu restul lumii”, a mai spus Price.
Price a comentat, de asemenea, eliberarea, la 20 decembrie, a doi americani aflați în detenție în Afganistan, afirmând că a fost un aparent „gest de bunăvoință din partea talibanilor” și nu a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri sau a fost legată de o plată.
De la preluarea controlului asupra Afganistanului în august 2021, talibanii au introdus pe scară largă o interpretare strictă a legii Shari'a. Ei le-au interzis fetelor să meargă la școală după clasa a șasea, au restricționat accesul femeilor la majoritatea locurilor de muncă și le-au ordonat să se acopere din cap până în picioare când se află în public. De asemenea, femeilor le este interzis accesul în parcuri și săli de sport.
Notificarea privind participarea femeilor la universitate a fost semnată de ministrul pentru învățământ superior, Neda Mohammad Nadim.
„Ați fost cu toții înștiințați pentru a pune imediat în aplicare ordinul menționat de suspendare a educației femeilor până la noi ordine”, se spune în scrisoarea transmisă tuturor universităților guvernamentale și private, cerându-le să informeze ministerul cu privire la evoluțiile legate de interdicție.
Aderarea talibanilor la o versiune austeră a islamului este în contradicție cu declarațiile multor oficiali de la Kabul și cu speranțele multor afgani care doreau ca fetele să continue să învețe după ce puterea a fost preluată de talibani.
Comunitatea internațională a făcut din dreptul la educație pentru toate femeile un punct nevralgic în negocierile privind ajutorul și recunoașterea internațională a regimului taliban.