Linkuri accesibilitate

Sub președinția Maiei Sandu, Moldova a ieșit din izolarea internațională (Mădălin Necșuțu/G4Media)


Revista presei românești.

Sub președinția Maiei Sandu, Moldova a ieșit din izolarea internațională (Mădălin Necșuțu/G4Media)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00

Primul an de mandat prezidențial al Maiei Sandu este analizat de Mădălin Necșuțu pe portalul G4Media, iar „Bilanțul (…) arată că (…) și-a îndeplinit în parte promisiunile făcute cetățenilor în campanie și a influențat, chiar dacă nu intra în prerogativele președintelui, și o serie de alte măsuri din zona social-economică ce se aflau mai degrabă în curtea Guvernului”. Moldova a fost scoasă din izolarea internațională, s-au făcut pași de apropiere de Uniunea Europeană, pensiile s-au majorat foarte repede după instalarea guvernului Gavriliță. Încă nerezolvată e problema salariilor din domeniul public, care ar asigura revenirea multor cetățeni aflați la muncă în străinătate, nu s-au mărit nici ajutoarele pentru familiile aflate în dificultate. Alt capitol restant este îmbunătățirea relației cu Rusia. Maia Sandu are însă o cotă de încredere remarcabilă. „Rating-ul său politic rămâne foarte ridicat, datorită prestației sale și faptului că a reușit să coalizeze în jurul său și puterea executivă și cea legislativă. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când puterea este în proporție atât de mare – Președinție, Guvern și majoritate parlamentară absolută – în mâinile forțelor pro-europene”, scrie Mădălin Necșuțu.

Reformarea justiției este prioritatea numărul unu a guvernării

Un titlu de pe Aktual24 face o comparație implicită între prestația președintelui Republicii Moldova și prestația politicienilor aflați la vârful statului român: „Ce au uitat Iohannis și PNL. Maia Sandu, mesaj taios: „Reformarea justiției este prioritatea numărul unu a guvernării. Corupția împiedica dezvoltarea țării”. Știrea prezintă pe larg mesajul Maiei Sandu către angajatii din sistemul judecătoresc și din domeniul organelor de drept.

Într-adevăr, la București nu se discută nicidecum problema reformării justiției ci, în continuare, se negociază viitorul guvern de coaliție. Azi, scrie presa, liberalii au decis totuși că propunerea lor de premier va fi Nicolae Ciucă, actualul premier interimar. Știripesurse.ro observă că generalul în rezervă „mută rapid”. A convocat la Palatul Victoria liderii partidelor care vor intra în coaliție și, notează publicația, mâine președintele Klaus Iohannis ar putea chema partidele la consultări ca să-i și dea mandat lui Nicolae Ciucă să formeze guvernul. Presa online a scris masiv în cursul zilei ca despre un lucru foarte semnificativ că delegația PNL care va negocia cu social-democrații și cu cei de la UDMR nu va mai fi condusă de președintele liberalilor, Florin Cîțu, ci de Nicolae Ciucă. Deja pe la prânz Evenimentul zilei dezvăluia că Florin Cîțu a fost aseară la președintele Iohannis, „în urma insistențelor liberalilor”, iar șeful statului i-ar fi pus în vedere să renunțe de a se mai propune premier. De unde, deja, speculații. Pe Aktual24: „Cîțu tras pe linie moartă” și ”Partidul Național Liberal va avea congres de alegeri peste șase luni”.

XS
SM
MD
LG