Linkuri accesibilitate

Subvenții bugetare pentru partidele intrate în Parlament


Partidele politice vor primi lunar din buget câte aproape 60 de bani pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a stabilit Comisia Electorală Centrală. Noile subvenții sunt valabile pentru perioada august – decembrie.

Partidul pro-prezidențial PAS, care a câștigat detașat alegerile, va fi principalul beneficiar, urmând să primească aproape 2,250 milioane de lei până la sfârșitul anului, datorită voturilor obținute. Blocul comuniștilor și socialiștilor va primi de aproape două ori mai puțin, urmând ca cele două partide componente să-și mai împartă subvențiile între ele.

Partidele vor mai fi recompensate cu peste 5 300 de lei pe lună pentru fiecare femeie aleasă deputată și cu aproape 8 900 de lei pe lună pentru fiecare tânăr adus în Parlament.

Subvențiile pentru partide sunt prevăzute de lege și sunt acordate din 2017. Legea spune că suma totală echivalează cu 0,2% din veniturile bugetului public, dar mărimea concretă a subvențiilor este stabilită anual de Comisia Electorală Centrală în funcție de mărimea bugetului și schimbată dacă în acel an au loc alegeri.

XS
SM
MD
LG