Linkuri accesibilitate

Suedia și Finlanda investesc miliarde pentru sănătatea financiară a companiilor energetice


Sanna Mirella Marin, prim-ministrul Finlandei
Sanna Mirella Marin, prim-ministrul Finlandei

Suedia și Finlanda au anunțat planuri de a oferi garanții de miliarde de dolari companiilor energetice nordice și baltice, în încercarea de a preveni insolvența lor provocată de criza energetică europeană, care decurge din invazia Rusiei în Ucraina.

La 4 septembrie, Suedia a declarat că intenționează să aloce 250 de miliarde de coroane suedeze (23,2 miliarde de dolari), în timp ce Finlanda a dezvăluit că intenționează să ofere garanții de lichiditate de 10 miliarde de euro (9,95 miliarde de dolari) companiilor energetice. „Această [criză energetică] are ingredientele unei crize Lehman Brothers a industriei energetice”, a declarat ministrul finlandez al afacerilor economice, Mika Lintila, la 4 septembrie, făcând aluzie la prăbușirea băncii americane de investiții în septembrie 2008, care a dus la criza financiară globală.

„Programul guvernamental este o opțiune de finanțare de ultimă instanță pentru companiile care altfel ar fi amenințate de insolvență”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin într-o conferință de presă. Ministrul suedez de finanțe, Mikael Damberg, a declarat că garanțiile de lichiditate vor fi oferite până în martie 2023 pentru companiile din Suedia. Acoperirea pentru toate celelalte țări nordice și baltice ar fi în vigoare doar pentru următoarele două săptămâni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG