Linkuri accesibilitate

Suedia refuză participarea Rusiei la ancheta privind scurgerile din gazoductele Nord Stream


Prim-ministra suedeză Magdalena Andersson în vizită la Kiev, 4 iulie 2022
Prim-ministra suedeză Magdalena Andersson în vizită la Kiev, 4 iulie 2022

Suedia a declarat că nu va permite Moscovei să participe la investigația în curs de desfășurare privind cauzele multiplelor scurgeri de gaze în conductele submarine care transportă gaze naturale rusești către Europa.

Prim-ministra suedeză Magdalena Andersson a declarat la 10 octombrie că, deși Rusiei nu i se va permite să se alăture anchetei, Stockholm va permite o investigație comună a UE și că Moscova este liberă să efectueze propriile inspecții ale conductelor Nord Stream 1 și 2.

Rusiei i se va permite să se apropie de locul scurgerilor descoperite la sfârșitul lunii septembrie, deoarece acestea se aflau în apele internaționale, deși în zona economică exclusivă suedeză, a spus ea. Cele patru scurgeri la trei dintre cele patru conducte care alcătuiesc gazoductele deținute de Rusia au ridicat tone de gaz metan peste Marea Baltică și au stârnit îngrijorări în Europa, pe fondul actualei crize energetice.

Oficialii occidentali consideră că scurgerile la conductele care leagă Rusia de Germania sunt un act de sabotaj. Acest lucru a dus la suspiciunea că Moscova se află în spatele incidentelor, similar cu acuzațiile potrivit cărora Rusia reține livrările de energie ca represalii la sancțiunile occidentale împotriva războiului său neprovocat împotriva Ucrainei.

La 7 octombrie, Rusia a declarat că va întreprinde propria investigație privind scurgerile conductelor din largul coastelor daneze, după ce Danemarca a refuzat să permită Moscovei să participe la ancheta sa. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod direct Statele Unite și aliații săi că au pus la cale atacul asupra celor două conducte. La rândul său, Ministerul rus de Externe a declarat pe 6 octombrie că Occidentul creează în mod intenționat obstacole în calea unei anchete.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG