Zelenski cere ca Ucraina să fie admisă în NATO
La Bulboaca, au început lucrările summit-ului Comunității Politice Europene. În deschidere, președinta Maia Sandu a spus că acest summit asigură o platformă pentru identificarea unor soluții pentru a readuce pacea pe continentul european și a-l proteja.
„Va trebui să găsim soluții pentru crizele din domeniul energiei și climei. Trebuie cu toții să ne îndreptăm spre un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur, trebuie să ne asigurăm tranziția energetică, să diversificăm sursele de energie și să protejăm mai bine infrastructura critică și rețele de electricitate ale țărilor noaste. Cu toții avem un interes puternic pentru a îmbunătăți conectivitatea țărilor noastre”, a spus Sandu.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor NATO să ia la summit-ul lor apropiat de la Vilnius decizia de a admite Ucraina în NATO, spunând în debutul summit-ului Comunității Politice Europene care se desfășoară în apropierea Chișinăului, că o asemenea evoluție va avea un efect pozitiv pe termen mai lung și pentru Republica Moldova, dar și pentru Georgia.
Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să se adreseze cetățenilor moldoveni: „Nu sunteți singuri. UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova. Consolidarea R. Moldova este și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Trebuie să facem în așa fel ca sprijinul nostru să fie mai vizibil pentru cetățenii din R. Moldova. Trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru o poveste succes în R. Moldova”.
După adresările de salut ale unor lideri, urmează discuțiile cu ușile închise și mesele rotunde la care se vor discuta subiecte ce țin de securitate, energie, conectivitate și mobilitate.
Klaus Iohannis: Suntem aici pentru R. Moldova
În discursul său din deschiderea summit-ului Comunității Politice Europene, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să se adreseze către toți cetățenii Republicii Moldova: „Nu sunteți singuri. Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici pentru R. Moldova”.
„Consolidarea R. Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Trebuie să facem în așa fel încât sprijinul nostru să fie mai vizibil pentru cetățenii din R. Moldova. Trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru o poveste de succes în R. Moldova”, a spus liderul de la București... Continuarea citiți AICI.
Klaus Iohannis: N-am putea interveni militar într-un conflict, pentru că R. Moldova nu este în NATO
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că țara sa ajută cu instruire și dotări forțele armate moldovene, dar că, fiind membră a NATO, nu are modalități de a interveni militar în cadrul unui conflict în sprijinul Republicii Moldova, care și-a asumat un statut de neutralitate.
„Pur militar, nu văd modalități prin care să intervenim în cadrul unui conflict, dar putem să intervenim pentru perfecționarea personalului din Moldova, pentru a instrui, pentru a ajuta cu dotarea, cum am și făcut-o”, a spus Iohannis la o conferință de presă la Castel Mimi din apropierea Chișinăului, în marginea summit-ului Comunității Politice Europene.
Întrebat dacă România poate proteja spațiul aerian moldovean, Iohannis a spus: „Asta este o discuție complicată tocmai din apartenența la NATO, respectiv neapartenența la NATO”, dar a spus că modalitățile prin care România poate contribui la securitatea Republicii Moldova rămân „foarte multe”, inclusiv în cazul securității energetice.
Iohannis crede că R. Moldova poate atinge obiectivul stabilit de președinta moldoveană Maia Sandu de a intra în UE până în 2030, „dacă toată lumea se străduiește”. „În Balcanii de Vest a fost cu suișuri și coborâșuri. Sper ca administrația Moldovei să rămână pe un suiș constant”, a mai spus Iohannis.
„Îmi doresc ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta ajutăm administrația din R. Moldova”, dar „nu trebuie să ne facem iluzii, negocierile sunt foarte complexe administrativ, câte o dată ai impresia că nu se mai termină, dar sunt necesare”, a spus președintele român.
Mai multe citiți AICI.
Norvegia anunță un ajutor de 50 de milioane de euro pentru R. Moldova
Norvegia va oferi, în acest an, Republicii Moldova 50 milioane de euro pentru a face față crizelor provocate de războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, la summit-ul european din R. Moldova.
„Norvegia susține democrația și libertatea în această parte a lumii. Susținem Ucraina și dreptul ei să se apere. Ne-am asumat angajamentul să susținem politic și militar Ucraina, dar, de asemenea, să susținem și Moldova”, a declarat prim-ministrul Norvegiei.
„Vom discuta despre cum vor fi folosite aceste resurse, care sunt foarte importante pentru țara noastră, acum când trecem prin perioadă complicată, care vine în urma agresiunii începute de Rusia în Ucraina”, a spus președinta Maia Sandu, mulțumindu-i premierului norvegian.
De asemenea, Norvegia s-a aliniat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană ca răspuns la încercările de destabilizare a Republicii Moldova.
Mai multe citiți AICI.