Linkuri accesibilitate

Sub presiunea Omicron: statele din OMS încep să discute un acord global pentru combaterea pandemiilor


Londra, Zidul în Memoria celor morți de Covid - o femeie mai adaugă un nume după ce duminică s-au anunțat noi restricții sanitare în Marea Britanie legate de tulpina Omicon, 28 noiembrie 2021.
Londra, Zidul în Memoria celor morți de Covid - o femeie mai adaugă un nume după ce duminică s-au anunțat noi restricții sanitare în Marea Britanie legate de tulpina Omicon, 28 noiembrie 2021.

Țările membre în Organizația Mondială a Sănătății vor începe luni, 29 noiembrie negocierile pentru un tratat privind prevenirea pendemiilor, după ce s-a ajuns duminică la un compromis între Statele Unite și UE.

Tratativele au loc la reuniunea de treil zile a miniștrilor sănătății din OMS, la care vor participa și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel.

Progresul diplomatic a venit pe fondul îngrijorării internaţionale tot mai mari cu privire la varianta Omicron a noului coronavirus, descoperită pentru prima dată în Africa de Sud în această lună şi care s-a răspândit în întreaga lume.

Un acord global de consolidare a prevenirii şi a răspunsurilor la pandemie, care ar urma să fie gata în mai 2024, ar acoperi aspecte precum schimbul de date şi secvenţe de genom ale virusurilor emergente şi al oricăror potenţiale vaccinuri şi medicamente derivate din cercetare.

De ce Omicron?

Organizația Mondială a Sănătății a botezat variantele noului coronavirus după alfabetul grec – mai simplu pentru public să urmărească evoluția pandemiei.

Ultima variantă -și ce mai răspândită acum în Europa – este Delta.

Urma: Nu – dar OMS s-a gâdit că ar putea fi ușor confundat cu „nou” sau „new” în engleză.

Urma: Xi – aici însă s-a ajuns la politică. Președintele Chinei este Xi Jinpin. În transliterație, pentru că numele pronunțat corect, în chineză, nu ar permite nici o confuzie.

Politica OMS este de a evita ca vreo denumire să poată fi interpretată drept „discriminatorie la adresa vreunei culturi, nații, religii, țări sau etnii” (Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG