Linkuri accesibilitate

„Suntem în vacuum ce ține de administrarea crizei pandemice” (Igor Boțan/IPN)


Revista matinală a presei, la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

După decizia Curții Constituționale și având în vedere că, practic, a început perioada electorală, expertul Igor Boțan crede că Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) trebuie să se întrunească de urgență în ședință și să reintroducă starea de urgență în sănătate publică, așa încât măsurile de protecție să fie luate în considerare de administrațiile publice și cea centrală, scrie IPN. „Suntem în vacuum ce ține de administrarea crizei pandemice”, a declarat Boțan. În situația destul de dificilă pandemică existentă astăzi, cu circa 400 de contaminări pe zi, țara s-a pomenit că nu avem nici un tip de stare de urgență, ceea ce este absolut anormal, afirmă expertul. Iar Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică, afirmă că dacă o să facem ce am făcut în trecut, o să avem tot ceea ce am avut în trecut și dacă vrem să obținem ceva nou, trebuie să facem ceva nou. Experta e de părere că dacă autoritățile de comun cu cetățenii își doresc cu adevărat un rezultat, e nevoie de procese și resurse umane noi.

Tot IPN îl citează pe sociologul Doru Petruți care spune că de mai bine de zece ani în societate persistă construcțiile politice pornite de la votul împotrivă care sunt inutile pe termen mediu și pe termen lung. Potrivit lui, aceasta e motivația pentru aproximativ jumătate din electorat. În opinia sa, decizia recentă a Curții Constituționale va fi interpretată în funcție de taberele de alegători. Însă, ea va amplifica emoția luptei politice dintre cei doi candidați, susține Petruți.

După confruntări politice în jurul dizolvării Parlamentului care au durat câteva luni deciziile au fost luate, iar acum, în pofida opoziției socialiștilor, organizarea alegerilor anticipate poate fi declarată ireversibilă, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Veaceslav Berbeca. „Lucrurile deja sunt clare. Nu cred că socialiștii mai pot folosi ași din mânecă sau să încerce să găsească alte soluții pentru a amâna alegerile anticipate. Eu cred că locuri de manevră pentru socialiști nu mai există. Anticipatele sunt ireversibile”, a spus Berbeca.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie „Necrolog pentru socialiști”. El menționează că în R. Moldova războiul anticipatelor abia începe. În opinia sa, Dodon și socialiștii nu se dau bătuți, deși a devenit clar că Maia Sandu nu va da înapoi, deși au pierdut toate luptele din ultima jumătate de an, deși Curtea Constituţională a dat undă verde alegerilor anticipate. „Socialiștii amenință cu revolte de stradă, iar Dodon o face pe „Kaşcei Nemuritorul”, deși necrologul pentru el și socialiști a fost semnat încă pe 15 noiembrie”, conchide autorul.

Decizia Curții Constituționale (CC) privind anularea stării de urgență este una stranie și lipsită de logică. De această părere este ex-președintele CC Victor Pușcaș, informează Politics.md. Totodată, Pușcaș se întreabă de ce Curtea nu a ținut cont de motivele și măsurile aplicabile stării de urgență și n-a observat reglementările legale privind comportamentul obligatoriu a fiecărei autorități publice. „Rezolvarea acestui litigiu provoacă semne de întrebare privind profesionalismul autorilor hotărârii pronunțate”, mai spune ex-președintele CC.

Într-un articol pentru portalul Deschide.md, Alexandru Tănase scrie că socialiștii au mai demonstrat odată că știu să joace mai bine „popa prostul” decât șah, iar aventura cu demiterea Președintei Curții Constituționale Domnica Manole s-a finalizat așa cum era și de așteptat – cu dizolvarea parlamentului. El afirmă că politica atrage aventurierii ca muștele la miere. „Un judecător constituțional trebuie să știe să se detașeze de situația de moment și să cântărească atent efectele de viitor ale deciziilor adoptate”, conchide autorul.

XS
SM
MD
LG