Linkuri accesibilitate

„Super Tuesday” readuce America în fața unei confruntări dintre Trump și Biden


Majoritatea americanilor nu-și doresc o repetare a confruntării dintre Trump și Biden, deși rezultatele alegerilor primare de până acum, indică tocmai acest rezultat.
Majoritatea americanilor nu-și doresc o repetare a confruntării dintre Trump și Biden, deși rezultatele alegerilor primare de până acum, indică tocmai acest rezultat.

Primele rezultate ale „Super Tuesday” relevă că electoratul american va fi pus în fața unei alegeri identice celei din 2020, adică între fostul președinte Donald Trump și actualul șef de stat, Joe Biden. Asta deși sondajele arată că americanii nu își doresc acest lucru.

Victoriile înregistrate de Donald Trump și Joe Biden în state importante precum California sau Texas lasă loc de puține dubii privind felul cum va arăta confruntarea finală în alegerile prezidențiale din noiembrie. Singura contracandidată a lui Trump, ex-ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, și-a anunțat miercuri dimineață (ora locală) retragerea din cursă, chiar dacă a obținut o victorie surprinzătoare în Vermont.

De cealaltă parte, Joe Biden a obținut victorii în toate alegerile primare organizate la 5 martie, cu excepția teritoriului SUA Samoa Americană, unde a fost înfrânt de un candidat puțin cunoscut, Jason Palmer, cu 51 de voturi la 40.

Cu toate că numărul delegaților obținuți în urma alegerilor primare din cele 15 state este încă insuficient ca pretendenții la Casa Albă să obțină deja nominalizarea, presa scrie că atât Trump, cât și Biden au șanse clare să ajungă în cursa finală. Asta în ciuda faptului că vârsta lor înaintată trezește o serie de îngrijorări, iar popularitatea ambilor este redusă în rândul electoratului general.

Acuzații reciproce

Întâmpinat de susținători reuniți la reședința sa de lux Mar-a-Lago, în Florida, Donald Trump a vorbit despre „o seară formidabilă, o zi incredibilă”. În discursul său nu a menționat-o deloc pe Nikki Haley, îndreptându-și toate atacurile asupra potențialului său rival, Joe Biden, pe teme legate de imigrație sau retragerea din Afganistan.

La rândul său, președintele Joe Biden a reiterat că rivalul său este „hotărât să distrugă democrația” și că se concentrează „asupra propriei revanșe și răzbunări, nu asupra poporului american”.

Reuters scrie că alegerile prezidențiale vor fi, pentru prima dată din 1956, o repetare a unei confruntări dintre aceeași candidați. Sondajele de opinie relevă că atât Trump, cât și Biden au rate mici de aprobare în rândul alegătorilor, nu în ultimul rând pentru că sunt percepuți ca prea vârstnici.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG