Linkuri accesibilitate

Noutăți despre presupusa tentativă de asasinare a lui Vlad Plahotniuc


Unii iau în derâdere ipoteza implicării serviciilor secrete ruseşti.

La Chișinău, opt persoane reținute în legătură cu presupusul plan de asasinare a liderului PD Vlad Plahotniuc urmau să compară luni în fața tribunalului. Ce s-a aflat nou pe parcursul zilei în această chestiune învăluită în mister?

Cei opt reţinuţi, dintre care doi cetăţeni ucraineni, urmează să petreacă următoarele 30 de zile în arest preventiv, bănuiţi că ar fi fost implicaţi în presupusa tentativă de omor asupra liderului democrat Vlad Plahotniuc.

Cu toţii au fost reţinuţi în seara zilei de şapte aprilie.

Procurorul Vitalie Busuioc spune că a cerut arestul preventiv pentru cei opt, procurorii fiind informaţi că unii ar fi intenţionat să părăsească teritoriul Republicii Moldova, inclusiv să distrugă anumite probe.

Procurorul care instrumentează cazul a precizat că în tentativa eşuată au fost implicate două grupări: una din Ucraina şi alta din Republica Moldova; ultima îşi avea coordonatorul în Federaţia Rusă.

Vitalie Busuioc a ezitat să ofere însă mai multe detalii despre cei care s-ar fi aflat în spatele schemei, precizând doar că au fost arestaţi preventiv şi o parte din membrii grupării din Ucraina:

„La moment noi facem un schimb de informaţii: care sunt identităţile şi apartenenţa cu privire la cetăţenia pe care o au ei. Cu referire la cererile de extrădare sau cererile de Comisii rogatorii, noi o să vă informăm suplimentar.”

Între timp, ministrul de interne Alexandru Jizdan a declarat că persoanele care ar fi comandat asasinarea democratului Vlad Plahotniuc sunt persoane cunoscute din Republica Moldova.

Deși nu a dat nume, ministrul Jizdan susține că poliția îi cunoaște. În ce priveşte partea ucraineană, într-un comunicat de presă al Serviciului Grăniceri din ţara vecină se arată că în tentativa de asasinat ar fi fost implicaţi şi reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse.

Acest aspect a atras atenţia editorialistului Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” care admite că FSB-ul ar putea fi supărat pe Vladimir Plahotniuc, or, continuă autorul, „doar nu din sentimente de amiciţie Moscova îl vrea pus sub monitorizare internaţională”.

Unii iau în derâdere ipoteza implicării serviciilor secrete ruseşti în baza faptului că cei reţinuţi nu erau ucigaşi „licenţiaţi”. De unde certitudinea că serviciile secrete apelează doar la serviciile ucigaşilor profesionişti?, se întreabă Nicolae Negru. Nu ar fi de preferat pentru ele să lase impresia că la mijloc nu e decât o răfuială ordinară, o reglare de conturi între mafioţi, continuă editorialistul de la „Ziarul Naţional”. Autorul comentează şi reacţiile la ştirea despre dejucarea atentatului împotriva liderului PD. Aceste ar fi fost, în majoritatea lor, previzibile, sceptice, ironice şi zeflemitoare, constată Nicolae Negru.

Chiar dacă Federaţia Rusă nu a reacţionat până acum la declaraţiile grănicerilor ucraineni, acuzaţia că FSB-ul ar fi implicat într-o tentativă de asasinat nu ar trebui neglijată opinează politologul Anatol Ţăranu. Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova nu exclude că supărarea unor agenţi FSB ar avea legătură cu ancheta în cazul „Landromatului rusesc”, adică a spălării a peste 20 de miliarde de dolari, în care ar fi implicate persoane inclusiv din cadrul serviciilor secrete ruse:

„Reieşind din faptul că developarea schemelor Landromatului vizează serviciile secrete ruse, iar în Republica Moldova nimic esenţial nu se întâmplă fără ca acest lucru să fie într-un fel sau altul permis de către Dl Plahotniuc, există bănuieli rezonabile că serviciile secrete ale Federaţiei Ruse sunt cointeresate cumva să-l influenţeze pe Dl Plahotniuc. Nu ştiu dacă ei sunt gata să meargă până la eliminarea fizică a Dlui Plahotniuc, dar metode şi procedee de felul acesta uneori sunt utilizate de către serviciile secrete, trebuie să recunoaştem acest lucru.”

Dacă se adevereşte că serviciile secrete ruseşti ar fi implicate în presupusa tentativă de asasinare a liderului democrat, relaţiile moldo-ruse, şi aşa şubrede în ultima perioadă, vor avea de suferit, conchide Anatol Ţăranu, fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG