Linkuri accesibilitate

Sute de copii ucraineni au fugit de război venind singuri în R. Moldova


În cei 2,5 ani de război, 2.000 de minori ucraineni au venit în R. Moldova fără niciunul dintre părinți, fiind însoțiți de persoane terțe, care nu aveau acte de tutelă sau custodie asupra copiilor.
În cei 2,5 ani de război, 2.000 de minori ucraineni au venit în R. Moldova fără niciunul dintre părinți, fiind însoțiți de persoane terțe, care nu aveau acte de tutelă sau custodie asupra copiilor.

De la începutul războiului, 700 de copii au trecut singuri frontiera Ucrainei cu R. Moldova, iar alți 2.000 au venit în țară însoțiți neautorizat. Majoritatea au fost reintegrați în familiile lor. Peste 20 au fost luați în grija asistenților parentali profesioniști.

Potrivit datelor oferite Europei Libere de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cei mai mulți copii neînsoțiți (497) au venit în țară în primul an de război. În 2023, au trecut granița 194 de copii ucraineni singuri, iar în prima jumătate a anului acesta – zece.

„Cei mai mulți au venit în țară neînsoțiți și fără acte. În R. Moldova și-au făcut acte și de aici pe unii i-au luat părinții sau bunicii, care se aflau la muncă în țările europene”, a spus Europei Libere șefa adjunctă a Agenției Teritoriale de Asistență Socială (ATAS) Centru-Est, Silvia Tocari.

Printre ei erau și orfani, care nu pot fi însă adoptați aici, deoarece se află în grija statului R. Moldova, la cererea guvernului ucrainean, și se vor întoarce în țara lor natală, când situația va deveni mai sigură.

În cei 2,5 ani de război, alți 2.000 de minori ucraineni au venit în R. Moldova fără niciunul dintre părinți, fiind însoțiți de persoane terți, care nu aveau acte de tutelă sau custodie asupra copiilor.

Majoritatea copiilor care au venit singuri sau cu însoțitori neautorizați au fost reintegrați în familiile lor biologice, după ce au fost identificați reprezentanții lor legali. În total, din februarie 2022 și până pe 1 iulie 2024, autoritățile moldovene au eliberat autorizații care să permită ieșirea din țară pentru 850 de ucraineni care nu aveau acte de identitate.

„Am avut cazuri când minorii mai aveau doar câteva luni până să împlinească 18 ani și nu puteau părăsi țara, așa că i-am plasat în familiile asistenților parentali sau la centrul de plasament până la împlinirea majoratului”, menționeză șefa adjunctă ATAS Centru-Est.

În grija părinților profesioniști

Anul trecut, Lucia Frunză din satul Vâșcăuți, raionul Orhei, a fost asistentă parentală profesionistă timp de două luni pentru un minor ucrainean care a trecut singur granița R. Moldova.

„Băiatul mai avea două luni până la majorat. Speriați de război, părinții l-au trimis singur în Moldova, doar ca să nu fie luat pe front. A stat la noi până a făcut 18 ani și a plecat în Germania la rude”, povestește asistenta parentală.

Peste câteva luni, în familia Frunză a apărut un alt copil ucrainean – Oscar, un băiat de 11 ani dintr-o suburbie a Kievului. A fugit de război împreună cu tatăl său, în martie 2023. După trei luni de refugiu în R. Moldova, tatăl lui Oscar, cetățean rus, a fost nevoit să părăsească țara, deoarece nu avea un permis de ședere. Și-a lăsat fiul la frontieră, în grija specialiștilor în protecția copilului. Copilul a beneficiat de consiliere psihologică și a fost încredințat familiei de asistenți parentali din Vâșcăuți.

Puteți vedea povestea lui Oscar mai jos:

Războiul l-a separat de părinți și frați. Un copil refugiat și-a găsit a doua familie în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Până acum, peste 20 de copii ucraineni au fost plasați în serviciul de asistență parentală profesionistă din R. Moldova.

Conform celor mai recente date, din iulie 2024, în grija asistenților parentali erau doi copii ucraineni, patru erau luați sub tutelă sau curatelă și unul se afla într-un centru de plasament pentru refugiați. De asemenea, 105 copii refugiați erau plasați în custodie.

Custodia este o formă de protecție temporară a copilului, instituită la solicitarea părinților, în scopul asigurării creșterii, îngrijirii și educației adecvate a acestuia, în perioada plecării părinților copilului în altă localitatea sau peste hotarele R. Moldova pentru o perioadă mai mare de 2 luni.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 1,4 milioane de ucraineni au intrat în Republica Moldova. În prezent, în țară se află 117.000 de refugiați ucraineni, în mare parte femei și copii. Pe 1 martie, Chișinăul a prelungit cu încă un an mecanismul de protecție temporară pentru aceștia, oferindu-le cazare temporară în centre de plasament și acces la asistență medicală și educație.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG