Linkuri accesibilitate

Iran | Sute de persoane scandează „Moarte lui Raisi” protestând față de criza de apă


Locuitorii din Shahrekord protestează din cauza restricțiilor de apă
Locuitorii din Shahrekord protestează din cauza restricțiilor de apă

Sute de persoane au protestat împotriva penuriei de apă în provincia Chaharmahal și Bakhtiari din centrul Iranului, scandând „Moarte lui Raisi”, cu referire la președintele Ebrahim Raisi.

Videoclipurile publicate pe rețelele de socializare la 16 august arătau sute de protestatari adunați în fața clădirii administrative Chaharmahal și Bakhtiari din capitala regională, Shahrekord, după 10 zile de criză de apă atât de gravă încât singura sursă de apă zilnică sunt camioanele.

Forțele de securitate au fost văzute printre protestatari, deși nu au fost raportate acte de violență. În timp ce o mare parte din Iran suferă de ani de zile din cauza resurselor limitate de apă, criza recentă din Chaharmahal și Bakhtiari s-a intensificat atunci când izvorul Kohrang a fost scos din rețea.

Șeful serviciului de apă și canalizare din Chaharmahal și Bakhtiari a invocat „turbiditatea apei izvorului Kohrang” din cauza recentelor inundații. La 14 august, Etezad Moghimi, directorul general al biroului de gestionare a crizelor din cadrul Ministerului Energiei, a promis că, în decurs de o zi, toate stațiile de tratare a apei vor fi în funcțiune și că problema aprovizionării cu apă va fi rezolvată. Cu toate acestea, cetățenii din provincie au declarat pe rețelele de socializare că situația nu s-a îmbunătățit.

Experții spun că schimbările climatice au amplificat secetele și inundațiile care afectează Iranul și că intensitatea și frecvența acestora amenință, la rândul lor, securitatea alimentară. Zeci de proteste au avut loc în Iran în ultimele luni din cauza deteriorării condițiilor de trai din această țară grav afectată de sancțiunile americane impuse din cauza programului nuclear al Teheranului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG