Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia așteaptă acțiuni „mai ferme” ale UE și SUA în privința lui Alexandr Lukașenka


Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, în timpul unei conferințe de presă ținută după întâlnirea cu premierul Estoniei, 22 ianuarie, 2021

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, a făcut apel la acțiuni „mai curajoase și mai ferme” ale Uniunii Europene și Statelor Unite pentru a pune capăt regimului lui Alexandr Lukașenka aflat la putere în Republica Belarus din 1994. Vorbind miercuri la o întâlnire online cu câțiva miniștri europeni de externe, Țihanovskaia a îndemnat blocul comunitar să grăbească aprobarea celui de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva lui Lukașenka și aliaților acestuia și a cerut o anchetă internațională în privința încălcării drepturilor omului în țara sa.

„Răspunsul internațional este încă foarte modest”, a spus lidera opoziției belaruse, vorbind din Lituania, la conferința „Uniunea Europeană și Belarus în 2021”. Ea a fost forțată să plece din Belarus în urma alegerilor prezidențiale din august 2020 pe care spune că le-a câștigat. Autoritățile l-au declarat însă învingător pe Lukașenka, oferindu-i un al șaselea mandat consecutiv, fapt care a declanșat un val de proteste. Forțele de securitate au reprimat protestele, au arestat mii de oameni și alungat din țară majoritatea figurilor de opoziție. Câțiva protestatari au fost uciși iar organizați pentru drepturile omului au spus că există relatări credibile despre torturarea protestatarilor în detenție.

Previous Next

XS
SM
MD
LG