La Muzeul Național de Artă se va deschide joi o expoziție prezentată de organizatori drept un eveniment extraordinar: în premieră vor fi expuse la Chișinău opere incluse în patrimoniul cultural național al României, anume lucrările pictorului Ștefan Luchian.
Muzeul Național de Artă a Moldovei găzduiește cea mai valoroasă expoziție din istoria sa, spun organizatorii, iar începând de vineri, lucrările semnate de Ștefan Luchian, care sunt incluse în patrimoniul național român, vor putea fi admirate de toată lumea.
Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă, spune că și-a dorit de mult timp să aducă la Chișinău lucrările lui Ștefan Luchian, pe care-l consideră unul dintre cei mai buni artiști plastici moderni ai Europei și cel mai important pictor român. Tablourile lui Luchian au trecut Prutul la mai bine de o sută de ani de moartea artistului. Această expoziție este una istorică, fiind și prima a unuia dintre clasicii picturii românești și europene la Chișinău, crede Tudor Zbârnea.
„El a revoluționat pictura românească. El a venit cu culoarea deschisă, culoarea pură în pictură și a adus acea luminozitate care până la Ștefan Luchian nu era întâlnită în pictura românească. El realmente este un Van Gogh al nostru. Este o expoziție care trebuie s-o vadă toată lumea. Este o pictură trăită, făcută cu sentiment. Pentru el, florile, vegetația, erau însuflețite.”
Expoziția intitulată „Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate” este deosebită și prin faptul că adună sub acelaș acoperiș tablouri, care în mod firesc se găsesc în diferite muzee și colecții din România. Liliana Chiriac, șef al Muzeului Colecțiilor de artă din București, este una dintre persoanele care a făcut posibil acest eveniment.
„S-a spus că e pictorul florilor, că e cel mai rafinat colorist din neamul nostru, că e unul dintre cei mai mari simfoniști ai culorii din Europa. Asta au spus colegii lui de breaslă. De fapt, a fost primul pictor care a redat portretul psihologic. Până la el, toți au pictat portretele la comandă, frumoși, aranjați, care pozau. Nu, el a încercat să ne aducă portretul realist, să redea starea socială. Avem acolo un portret „Cobzarul”. Moș Nicolae cobzarul era un om, lăutar, care cânta efectiv pentru a se hrăni, pentru a supraviețui.”
Am surprins-o pe Larisa Turea, critic de artă, lângă unul dintre tablourile sale preferate, semnat de Ștefan Luchian, Lorica cu crizanteme. A contemplat acest tablou în mai multe expoziții și de fiecare dată cu emoții, mai ales acum, la Chișinău.
Luchian face parte din patrimoniul sentimental al familiei mele. Am crescut la bunica mea, într-un sat din lunca Prutului, care este chiar vizavi de Ștefăneștii lui Luchian...
„Luchian face parte din patrimoniul sentimental al familiei mele. Am crescut la bunica mea, într-un sat din lunca Prutului, care este chiar vizavi de Ștefăneștii lui Luchian. Era ca o fereastră într-o altă lume, în alt mediu cultural și spiritual. Eu am vazut expozițiile de la București, chiar o expoziție la Paris, dar este pentru mine o bucurie să-l revăd pe Luchian aici, la noi la Chișinău.”
Organizarea expoziției „Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate” a fost posibilă grație eforturilor comune ale Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” la Chișinau, Fundației Familia Sturza, Muzeului Național de Artă al României și Muzeului Național de Artă al Moldovei. Expoziția va fi vernisată joi, 14 septembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, și va fi deschisă vizitatorilor până pe 5 noiembrie.