Linkuri accesibilitate

Taiwanul a acuzat Beijingul că pune în pericol pacea regională


Imagine generică

Taiwanul a acuzat Beijingul că pune în pericol pacea regională după ce un număr record de avioane de război chineze au intrat în zona sa de apărare antiaeriană. „Taiwanul trebuie să fie în alertă, deoarece China merge prea departe”, a declarat reporterilor premierul taiwanez Su Tseng-chang astăzi, după ce China comunistă a trimis aproape 150 de avioane de război în zona de apărare a insulei pe o perioadă de patru zile începând cu 1 octombrie, cu ocazia Zilei Naționale a Chinei.

Taiwanul a răspuns la desfășurarea de forțe de la Beijing, lansându-și propriile avioane și folosind sisteme de rachete. Într-un eseu pentru revista Afaceri Externe, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a avertizat că vor exista consecințe „catastrofale” pentru pace și democrație în Asia dacă insula ar cădea în mâinile Chinei.

O așa-numită zonă de apărare aeriană este o zonă în afara teritoriului unei țări și a spațiului aerian național, dar în care aeronavele străine sunt încă identificate și monitorizate în interesul securității naționale. China vede Taiwanul democratic ca o provincie separatistă, dar insula cu 23 de milioane de oameni se consideră un stat suveran. Taiwanul se plânge de mai bine de un an de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze lângă insulă. Autoritățile comuniste de la Beijing au spus anterior că astfel de zboruri protejează suveranitatea Chinei și ar viza, de asemenea, colaborarea militară dintre Taiwan și Statele Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG