Linkuri accesibilitate

Taiwanul avertizează: Exercițiile Chinei pregătesc „invadarea Taiwanului”


Exercițiile de război ale Chinei continuă în strâmtoarea Taiwan

Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a declarat pe 9 august că China folosește exerciții militare majore după vizita pe insulă a unui înalt deputat american „pentru a se pregăti pentru invadarea Taiwanului”.

El a cerut sprijin internațional pentru apărarea „păcii și stabilității peste strâmtoarea Taiwan”. „China desfășoară exerciții militare pe scară largă, lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și coerciție economică în încercarea de a slăbi moralul public din Taiwan", a spus Wu.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă care trebuie anexată cu forța, dacă este necesar, și consideră că contactele oficialilor americani cu Taipeiul încurajează independența guvernului de facto al insulei, vechi de zeci de ani.

Cele mai mari exerciții chinezești din istorie în jurul insulei autonome urmau să se încheie la 7 august, cu o etapă care includea lansări de rachete balistice și simulări de atacuri maritime și aeriene în jurul Taiwanului. Însă Comandamentul Teatrului estic de luptă al Chinei a anunțat pe 8 august noi exerciții, ceea ce a întărit temerile că Beijingul intenționează să mențină presiunea asupra insulei.

Exercițiile au fost considerate ca un răspuns la o vizită recentă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi (democrată-California), pe care Beijingul a calificat-o drept o provocare. Taiwanul și-a început propriile exerciții programate de mult timp la 9 august, trăgând cu artileria în largul mării.

Președintele american Joe Biden a declarat despre China la 8 august că este „îngrijorat că se mișcă atât de mult”, adăugând: „Dar nu cred că vor face mai mult decât fac”. Încheind o vizită regională de cinci zile cu o oprire la Wellington la 9 august, Wendy Sherman , adjuncta secretarului de Stat american, a declarat: „Viitorul va fi scris aici, în Pacific”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG