Linkuri accesibilitate

Talibanii au capturat o nouă capitală de provincie în Afganistan


Militanți Taliban în orașul Ghazni, 12 august 2021

Talibanii au capturat localitatea Ghazni, a zecea capitală de provincie afgană care a căzut în mâinile militanților în ultima săptămână, iar forțele de securitate l-au arestat pe guvernatorul provinciei după ce acesta a fugit din oraș.

Oficialii afgani au declarat pentru postul nostru că guvernatorul Dawod Laghmani este reținut de Direcția Națională de Securitate (NDS) din Afganistan la Kabul pentru anchetă.

Ghazni este situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul. Orașul are o importanță strategică majoră, deoarece se află de-a lungul autostrăzii majore Kabul-Kandahar care leagă capitala de cetățile militante din sud. Talibanii controlează acum aproape o treime din cele 34 de capitale de provincie ale țării. Lupte grele au avut loc și în orașele Lashkar Gah, Kandahar și Qala-e Naw, capitala provinciei Badghis din nord-vest.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sud, talibanii au capturat astazi un cartier general al poliției. Populația localității este de 200.000 , fiind unul dintre cele mai mari orașe din Afganistan.

Lupte intense au avut loc și în orașul Kandahar din sud, cândva un fief al grupului militant.

Căderea Kandaharului ar fi un imens succes tactic pentru Talibani și o lovitură grea pentru moralul trupelor guvernamentale.

Președintele Ashraf Ghani, care încearcă să organizeze o contraofensivă bazându-se pe forțele speciale ale țării sale și pe aviația americana, l- a concediat ieri pe șeful de stat major al armatei.

Ghani a fost ieri și la Mazar-e Sharif, capitala provinciei Balkh, și un nod regional cheie, pentru a încerca să aducă laolaltă forțele care ar putea organiza apărarea localității.

Ofensiva talibanilor a luat avânt în Afganistan de la 1 mai, când Statele Unite și aliații lor au început oficial retragerea lor, prevăzută să se finalizeze până la sfârșitul acestei luni. Ieri talibanii au capturat și aeroportul Kunduz. Majoritatea forțelor guvernamentale s-au predat Talibanilor. In Qatar are loc ultima zi de discuții între talibani și guvernul de la Kabul, convorbiri la care participa Statele Unite, China, Rusia, Pakistan, și care se întâlnesc la Doha cu negociatorii talibanilor și ai guvernului afgan într-o ultimă încercare de a găsi o soluție negociată a conflictului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG