Decizia talibanilor de a interzice transplanturile de organe ar putea duce la o creștere a deceselor în rândul afganilor.
Grupul extremist a declarat că transplantul organelor vitale - precum inima, rinichii și plămânii - ar fi „neislamic”.
Hotărârea a stârnit furia bolnavilor și a medicilor, care susțin că mii de pacienți afgani vor fi afectați.
„Sunt într-o situație disperată.” afirmă Wahid, un locuitor din provincia Parwan, care suferă de pietre la ambii rinichi și la vezica biliară.
„Ce voi face acum?” adaugă Wahid, al cărui nume a fost schimbat, pentru protejarea identității sale. „Doctorii spun că un transplant de rinichi este singura cale de a mă vindeca.”
Rashid, un locuitor al provinciei Herat, declară că interdicția talibanilor îl va priva de un transplant de rinichi pe vărul său bolnav.
„Încă așteaptă în spital, deși satul nostru a strâns donații pentru operația lui”, spune Rashid, al cărui nume a fost, de asemenea, schimbat pentru a-i asigura protecția.
Bismallah Shewamal, chirurg afgan stabilit în Germania, spune că transplanturile de organe sunt o parte esențială a medicinei moderne și un mijloc important de a salva vieți.
Procedura este utilizată pe scară largă, ca tratament medical în întreaga lume, inclusiv în țările islamice.
Cele mai multe organe sunt donate voluntar, prin acorduri, de către persoane înainte de decesul lor. Unele țări permit rudelor apropiate ale pacienților să doneze organe.
În câteva țări europene, toți cetățenii sunt considerați donatori de organe, cu condiția ca familia să-și dea un acord în acest sens.
Comerțul înfloritor cu organe
Vânzarea și cumpărarea organelor umane sunt ilegale la nivel internațional, deși această practică rămâne o problemă în întreaga lume.
În Afganistan, sărăcia extremă a alimentat comerțul ilegal cu organe, în special cu rinichi. Asta pentru că majoritatea oamenilor pot supraviețui cu un singur rinichi.
În absența unor legi care să reglementeze transplanturile de organe, donatorii trebuiau doar să își dea consimțământul unui medic și unui spital pentru a efectua astfel de proceduri.
În provincia Herat, practica a devenit atât de răspândită încât o așezare a fost poreclită „satul cu un singur rinichi”. Ca să-și întrețină familiile, afganii de aici și-au vândut rinichii pentru aproximativ 1.500 de dolari fiecare.
Această practică este mult mai întâlnită după preluarea puterii de către talibani, în 2021. Preluarea puterii de către talibani a declanșat o criză economică și a accentuat o situație umanitară deja gravă.
Interdicția talibanilor pare să fie un răspuns la acest comerț înfloritor cu organe din Afganistan. Totuși, decizia va avea un impact și asupra pacienților care au nevoie de transplanturi din motive medicale.
Într-o declarație emisă pe 10 decembrie, Ministerul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor, condus de talibani, a declarat că vânzarea și cumpărarea organelor umane „încalcă demnitatea umană și nu se regăsește în legea islamică Sharia”.
Totuși, experții islamici pun sub semnul întrebării justificarea talibanilor.
Abdul Saboor Abbasi, un cercetător islamic afgan, spune că mai multe opinii contemporane ale liderilor musulmani permit donarea voluntară de organe pentru transplanturi.
„Donatorul trebuie să fie adult și să aibă discernământ,” a spus el. „Iar pacientul trebuie să beneficieze de pe urma transplantului.”
Articol publicat inițial pe rferl.org și scris de Abubakar Siddique pe baza informațiilor oferite de reporterul Firuza Azizi de la Radio Azadi al RFE/RL .
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te