Linkuri accesibilitate

Talibanii au liste „negre” cu persoanele pe care vor să le rețină


Oamenii așteaptă în afara aeroportului internațional Kabul șansa de a pleca din țară, Kabul, Afganistan, 19 august 2021.

Din Afganistan se relatează despre incidente violente și victime printre manifestanții afgani care au ieșit pe străzi cu drapelul național de ziua independenței marcată la 19 august în ceea ce se consideră a fi primele manifestări ale opoziției față de talibani. Aceștia au preluat controlul la Kabul pe 15 august, controlând și cea mai mare parte a țării.

Veniți la putere după o ofensivă fulgerătoare care a însoțit retragerea trupelor americane și internaționale au declarat că își doresc instaurarea păcii și un guvern incluziv, în limitele valorilor islamului, promițând că nu vor căuta să se răzbune pe oponenți.

Focuri de armă și haos pe aeroportul din Kabul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Între timp, un document confidențial ONU, care a ajuns în presă, arată că talibanii își intensifică eforturile pentru a-i găsi pe cei care au lucrat cu forțele SUA și NATO. Aceste persoane și familiile lor riscă să fie torturare sau chiar executate, potrivit raportului confidențial al ONU, realizat de consultanții ONU în evaluarea amenințărilor. Se mai arată că talibanii au „liste cu grupuri prioritare” ale persoanelor pe care vor să le prindă.

Cei mai periclitați sunt cei care au avut roluri centrale în armata afgană, poliție și structurile de informații. Talibanii au început să facă „percheziții din ușă în ușă”, dar și verificări ale persoanelor care încearcă să ajungă la aeroportul internațional din Kabul , în speranța de a părăsi țara. Raportul, datat 18 august, a fost scris de Centrul Norvegian pentru Analize Globale, o organizație care furnizează informații agențiilor ONU.

Torturat de talibani: povestea unui soldat afgan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:17 0:00

Talibanii au cerut imamilor să îndemne la unitatea vineri, în primele rugăciuni pe care le țin de la schimbarea de putere în Afganistan. Talibanii au spus că imamii ar trebui să „încurajeze compatrioții noștri să lucreze pentru dezvoltarea țării și să nu încerce să părăsească țara” și să răspundă „propagandei negative a inamicului”. Străzile din capitală au fost în mare parte calme joi, fiind patrulate de milițiile taliban. Afacerile au început să se redeschidă deși băncile și birourile guvernamentale rămân închise.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG