Linkuri accesibilitate

Talibanii împiedică tinerele afgane să zboare în Emiratele Arabe Unite pentru studii universitare


Studente afgane sosesc pentru examenele de admitere la Universitatea din Kabul pe 13 octombrie 2022, cu două luni înainte ca talibanii să interzică accesul femeilor la învățământul superior.
Studente afgane sosesc pentru examenele de admitere la Universitatea din Kabul pe 13 octombrie 2022, cu două luni înainte ca talibanii să interzică accesul femeilor la învățământul superior.

Președintele fondator al Grupului Al Habtoor din Dubai a declarat că autoritățile talibane au împiedicat aproximativ 100 de femei să călătorească în Emiratele Arabe Unite, unde plănuia să le sponsorizeze educația universitară.

Miliardarul Khalaf Ahmad Al Habtoor a declarat într-un videoclip postat pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că a plătit pentru un avion pentru a aduce grupul de femei în Emiratele Arabe Unite. în dimineața zilei de 23 august.

„Guvernul taliban a refuzat să le permită fetelor care veneau să studieze aici - o sută de fete sponsorizate de mine - să se îmbarce în avion . Le plăîtisem deja aeronava, le-am organizat totul aici: cazare, educație, securitatea transportului și o serie de servicii extinse menite să asigure cel mai mare confort și siguranță pentru studente. Gândurile noastre de bine au fost zdrobite”, a spus el în postare.

Interzis femeilor!

Administrația talibană, care a preluat puterea în 2021, când forțele internaționale au părăsit țara în urma unui acord convenit acum două decenii, nu a comentat public această problemă.

Alături de mesajul său video, Al Habtoor a postat un clip audio al uneia dintre studentele afgane care spune că a avut un însoțitor de sex masculin în timpul călătoriei, dar odată ajunsă pe aeroportul din Kabul, autoritățile au oprit-o pe ea și pe alte fete să urce la bordul avionului.

În ultimele luni, guvernul condus de talibani a intensificat restricțiile împotriva femeilor și fetelor afgane. Multe activități publice ale femeilor au fost interzise de talibani, inclusiv dreptul de a continua educația după școala primară. El nu se mai pot angaja în birourile guvernamentale și nici în organizațiile neguvernamentale.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că interzicerea educației pentru fetele afgane de peste clasa a șasea rămâne în vigoare.

De asemenea, talibanii le-au interzis femeilor să intre în universități și să în multe alte spații publice, inclusiv parcuri, băi publice și cluburi sportive.

În iulie, Ministerul Afacerilor Publice al talibanilor a ordonat să închidă saloanele de înfrumusețare și de coafură din Afganistan. Organizațiile internaționale și pentru drepturile omului le cer talibanilor să oprească restricțiile împotriva femeilor.

O criză umanitară

Organizația Națiunilor Unite a protestat nu odată public împotriva restricțiilor impuse de talibani femeilor. În aprilie ONU le-a ordonat celor 3300 de angajați ai săi din Afganistan să nu se mai prezinte la birouri în următoarele două zile, în timp ce misiunea ONU din această țară devastată de război încearcă să obțină mai multe clarificări cu privire la decizia talibanilor.

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite, le-a spus jurnaliștilor că Misiunea de asistență a ONU în Afganistan va purta discuții cu talibanii pentru a „căuta o clarificare” a problemei, după ce a primit vestea că autoritățile de facto din Kabul au interzis „personalului național feminin al Națiunilor Unite să lucreze”.

„Condamn cu fermitate interdicția impusă colegelor noastre afgane de a lucra în provincia Nangarhar din Afganistan”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe Twitter, în seara zilei de 4 aprilie.

„Dacă această măsură nu va fi anulată, ea va submina în mod inevitabil capacitatea noastră de a le oferi ajutor oamenilor care au nevoie de noi”, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG