Linkuri accesibilitate

Talibanii nu mai permit cetățenilor afgani să ajungă la aeroport invocând haosul din capitală


La aeroportul din Kabul operațiunile de evacuare se intensifică
La aeroportul din Kabul operațiunile de evacuare se intensifică

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că talibanii nu mai permit cetățenilor afgani să meargă la aeroportul din Kabul din cauza situației haotice din capitala afgană, relatează BBC.

La o conferință de presă, el a spus că mulțimile de pe aeroport ar trebui să plece acasă, iar securitatea lor va fi garantată. Mujahid a acuzat Statele Unite că au continuat să evacueze si afgani nu numai cetățeni americani sau străini. „Nu încurajați afganii să plece … Avem nevoie de talentul lor”, a spus oficialul taliban. „Femeile ar trebui să stea acasă acum – pentru siguranța lor” a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor care susține și că presa afgană, spitalele și școlile și-au reînceput activitatea.

Directoarea Agenției Națiunilor Unite pentru drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat că a primit informații credibile despre încălcări grave ale drepturilor omului comise de talibani în Afganistan, execuții sumare ale civililor și restricții grave asupra femeilor..

Casa Albă a transmis că avioanele militare americane au evacuat aproximativ 21.600 de persoane într-o perioadă de 24 de ore, până în această dimineață. Între timp, zborurile operate de alte state NATO au transportat în siguranță încă 8.900 de persoane. Potrivit BBC 5800 de militari din fortele americane si internaționale sunt desfășurate la aeroportul din Kabul, pentru a ajuta la evacuarea oamenilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG