Linkuri accesibilitate

Talibanii par să se apropie de formarea unui nou guvern în Afganistan


Mișcarea de rezistență anti-talibană din provincia Panjshir, 23 august 2021
Mișcarea de rezistență anti-talibană din provincia Panjshir, 23 august 2021

Talibanii par să se apropie de formarea unui nou guvern în Afganistan, în timp ce continuă să lupte împotriva opozanților într-un bastion al opoziției, la nord de Kabul.

Militanții se confruntă cu misiunea transformării dintr-o grupare insurgentă într-o structură de administrație, la ceva mai mult de două săptămâni după preluarea controlului asupra majorității regiunilor țării și la câteva zile după ce Statele Unite și-au retras complet trupele, după o prezență de 20 de ani. Marile puteri așteaptă să vadă cine va fi în guvernul de la Kabul și dacă acțiunile noii administrații vor fi în concordanță cu promisiunile Talibanilor de a fi mai moderați decât în timpul guvernării brutale dintre 1996 și 2001, când a pus în aplicare o formă radicală de drept islamic. Legitimitatea noii administrații în ochii donatorilor și investitorilor internaționali va fi crucială pentru soarta economiei în derivă, într-o țară care luptă împotriva secetei și a urmărilor unui conflict soldat cu moartea a aproximativ 240.000 de afgani.

Agențiile umanitare au avertizat că mulți afgani au mari greutăți să-și hrănească familiile și că milioane de oameni s-ar putea să se confrunte cu foametea. Reuters a citat trei surse spunând că guvernul va fi condus de co-fondatorul Talibanilor și șeful lor politic Mullah Abdul Ghani Baradar, considerat un moderat în cadrul grupării. I se vor alătura în funcții înalte Mullah Mohammad Yaqoob, fiul fondatorului și liderului spiritual al Talibanilor Mullah Mohammad Omar, între timp decedat, și Sher Mohammad Abbass Stanekzai, membru al biroului politic de la Doha al Talibanilor. „Toți liderii de rang înalt au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru anunțarea noului guvern", a declarat un membru Taliban sub condiția anonimatului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG