Linkuri accesibilitate

Talibanii vor să împiedice femeile să lucreze în organizațiile naționale și internaționale


Guvernul condus de talibani a emis mai multe decrete care reduc drepturile fetelor și ale femeilor. (foto de arhivă)
Guvernul condus de talibani a emis mai multe decrete care reduc drepturile fetelor și ale femeilor. (foto de arhivă)

Talibanii din Afganistan le-au ordonat tuturor ONG-urilor naționale și internaționale să-și împiedice angajatele să vină la muncă, susținând că multe dintre ele nu respectă codul vestimentar.

„Au existat plângeri serioase cu privire la nerespectarea regulilor purtării hijabului islamic și a altor reglementări referitoare la munca femeilor în organizațiile naționale și internaționale", a declarat ministerul economiei al grupului islamist pe 24 decembrie într-o notă trimisă ONG-urilor și văzută de AFP și de alte agenții de presă occidentale. În notă se precizează că licențele de funcționare ale acelor organizații care nu se conformează ordinului vor fi revocate.

Într-o declarație, misiunea de asistență a Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) s-a declarat „profund îngrijorată” de ordinul primit de la „autoritățile de facto talibane ” și a declarat că va încerca să se întâlnească cu conducătorii afgani pentru clarificări. „Ordinele de acest tip ar încălca cele mai fundamentale drepturi ale femeilor, reprezentând deopotrivă și o încălcare clară a principiilor umanitare", a declarat UNAMA. „Această ultimă decizie nu va face decât să-i afecteze și mai mult pe cei mai vulnerabili, în special femeile și fetele".

Detaliile complete ale ordinului nu sunt deocamdată disponibile și nu este clar cum va afecta această hotărâre diferitele agenții ale Națiunilor Unite care operează în Afganistan.

O decizie „devastatoare”

Secretarul de stat american Antony Blinken a scris pe Twitter că este „profund îngrijorat” de acțiunea talibanilor și că „această decizie ar putea fi devastatoare pentru poporul afgan”.

Aceste informații vin în contextul în care continuă în unele părți ale Afganistanului protestele declanșate de decizia talibanilor, anunțată la 20 decembrie, de a interzice accesul femeilor în universități, ceea ce a atras condamnarea comunității internaționale și a ONU.

Forțele de securitate talibane au recurs la violență și au arestat mai multe persoane în timp ce au dispersat protestele femeilor afgane împotriva acestei decizii.

Pe 24 decembrie, zeci de femei și fete au protestat în orașul Herat, situat în vestul țării, înainte de a fi oprite de forțele de securitate, potrivit unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

Jurnaliștii de la AP spun că au văzut înregistrări video în care femeile strigă și aleargă să se adăpostească pentru a evita tunurile cu apă înainte de a se întoarce pe strada principală pentru a-și continua protestul.

VOA citează un oficial taliban local care declara că forțele de securitate au blocat accesul protestatarilor la clădirile care adăpostesc guvernul provincial.

La 22 decembrie, un grup de aproximativ 50 de femei îmbrăcate în hijaburi, unele purtând măști, s-au adunat în capitala Kabul pentru un marș de protest împotriva acestei decizii, înainte de a fi atacate și dispersate de forțele de securitate talibane, au declarat pentru RFE/RL participanții și martorii.

Câteva sute de studenți la medicină - atât bărbați, cât și femei - au protestat împotriva măsurii la școala de medicină a Universității Nangarhar din estul Afganistanului la 21 decembrie. Unele studente, care nu au dorit să fie numite de teama represaliilor din partea talibanilor, au declarat pentru Radio Azadi al RFE/RL că examenele de sfârșit de semestru ar fi trebuit să înceapă pe 22 decembrie, dar, în urma anunțului, li s-a interzis să se prezinte la examene.

Într-o manifestare de solidaritate aproape fără precedent, unii studenți s-au alăturat protestului și au refuzat să participe și ei la examene.

Misiunea de asistență a Organizației Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a solicitat conducătorilor talibani să revoce decizia de a interzice accesul studenților de sex feminin în universități. UNAMA a avertizat că împiedicarea femeilor de a „contribui în mod semnificativ la societate și la economie va avea un impact devastator asupra întregii țări” și va aduce și mai multă izolare internațională și dificultăți economice într-o țară aflată deja în pragul unei catastrofe umanitare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declarase mai înainte că este „profund alarmat” de decizia talibanilor, catalogând-o drept o altă promisiune a acestei grupări încălcată. Talibanii au promis să protejeze drepturile femeilor atunci când au preluat puterea.

De la venirea talibanilor la putere, în luna august a anului trecut, oficialii și activiștii occidentali, dar și din Afganistan, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la respectarea drepturilor femeilor sub conducerea extrem de conservatoare a liderilor talibani islamiști. Guvernarea talibană a țării nu a fost recunoscută în mod oficial de comunitatea internațională.

Drepturile femeilor au fost sever limitate în timpul primului mandat al talibanilor, până când aceștia au fost alungați de la guvernare de o invazie condusă de SUA în 2001.

XS
SM
MD
LG