Linkuri accesibilitate

Târgul „Acasă de Crăciun” îi predispune pe vizitatori să ceară de la guvernanți un trai decent (Galerie foto)


Patinoarul amenajat în centrul Chişinăului
Patinoarul amenajat în centrul Chişinăului

Târgul de Crăciun va fi deschis până pe 14 ianuarie.

În premieră anul acesta, în centrul Chișinăului a fost organizat un târg de Crăciun. Târgul, la fel ca sărbătorile de iarnă moldovene, a început înainte de Crăciunul pe stil nou și o să dureze hăt până după cel pe stil vechi. A fost organizat de Guvern, nu de autoritățile locale cum se practică în alte părți și se află chiar în spatele clădirii Guvernului. Printre vizitatori, însă, oficiali sunt mai puțini.

„Pentru copii, e o bucurie. Nu știu dacă reușim să dăm la o parte toate grijile, dar sărbătoarea o simțim că a venit.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct


Copiii sunt probabil cei mai curioși vizitatori ai târgului, însoțiți de părinți și bunici, aceștia au zăbovit minute în șir așteptându-și rândul pentru a ajunge în zonele de agrement. Mulți dintre ei au mers cuminți să-i spună moșului ce cadouri își doresc. Eu am profitat de răgazul acordat bunicilor și i-am întrebat pe ei cu ce gânduri se pregătesc să intre în noul an:

Europa Liberă: De unde ați venit?

„De la Strășeni, Sireți cu nepoțica, să vedem târgul.”

Europa Liberă: Târgul se numește „Acasă de Crăciun…”

„E cam greu în Moldova în ziua de azi de trăit, dar, dacă ar veni toți acasă ar fi foarte bine, măcar de Anul Nou, acum de Crăciun. Ne gătim, încetișor, cu ce mai avem pe-acasă, păsări, una-alta.”

Europa Liberă: Ce i-ați dori Republicii Moldova în noul an?

„Aș dori ca să fie un guvern mai credincios, mai bun pentru toată lumea, pentru toți oamenii, că e foarte greu, mai ales la pensionari, mai ales pentru mamele cu copii mici. Iată, o făcut târgul pentru oameni, să le ridice dispoziția, dar la toți li-i greu în suflet.”

Dacă unii au făcut popas la carusel și zona de joacă pentru copiii, alții au căutat plăcinte și vin fiert la Târgul de Crăciun. Doi dintre interlocutorii mei, îmi spun că au ajuns aici din întâmplare și că își pun mari speranțe în anul ce vine:

„Ne gândim la un salariu mai mare, ne gândim la o viață mai bună din partea acestor parlamentari, ne gândim la ceva nou, să se schimbe lucrurile în Moldova asta a noastră. Oamenii să mai uite de nevoi, că sunt sărbători și sunt frumos organizate. Vrem și noi să vedem ce se petrece aici, ce brad au.”

Europa liberă: Cum vedeți dumneavoastră Moldova în care oamenii ar reveni și fără multe îndemnuri sau chemări?

„Acasă de Crăciun?”

Europa Liberă: Da, e îndemnul cu care vin guvernanții.

„Nu, de spus se pot spune multe, dar pe de altă parte, oamenii care lucrează după graniță, ei înțeleg că acasă ei vin numai cu nevoile. Singuri parlamentarii vorbesc mult despre asta, dar își trimit feciorii și fiicele după graniță să învețe și să rămână acolo.”

Cunoscând despre acest loc amenajat în centrul capitalei, mulți dintre vizitatorii spun că și-au rezervat doar câteva minute pentru a înțelege cam câți bani le-ar trebui ca să revină ulterior aici cu familia.:

„Anul acest îmi pare că-i mai bine pregătit, amenajat Chișinăul și chiar în zilele de week-end, fiindcă este zi de sărbătoare 25, cred că o să vin cu copiii aici. Văd că prețurile sunt destul de accesibile, pentru mine ca bugetară.”

Târgul de Crăciun va fi deschis până pe 14 ianuarie. Sloganul acestuia „Acasă de Crăciun” în egală măsură emoționează vizitatorii și-i predispune să ceară de la guvernanți un trai decent.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG