Linkuri accesibilitate

Târgul universităților din România are loc timp de patru zile în patru orașe din R. Moldova


Timp de patru zile (4-7 iulie), are loc târgul universităților din România în patru orașe din R. Moldova: Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni.
Timp de patru zile (4-7 iulie), are loc târgul universităților din România în patru orașe din R. Moldova: Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni.

La Chișinău a început pe 4 iulie târgul universităților din România, care va continua în următoarele zile la Ungheni, Bălți, Cahul. Absolvenții liceelor pot afla aici informații despre admitere atât de la reprezentanții instituțiilor, cât și de la tinerii din R. Moldova care învață deja peste Prut.

Ca și în anii precedenți, la Chișinău târgul are loc timp de o zi pe Aleea Clasicilor din Parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Maria Dombrov reprezintă Universitatea Politehnică din Timișoara. Instituția propune tinerilor din R. Moldova 75 de locuri la buget și 55 - cu taxă de studii. Specializările sunt tehnice: Automatică și calculatoare, Tehnologiile comunicației, Inginerie chimică etc.

Maria Dombrov, reprezentanta Universității Politehnice din Timișoara
Maria Dombrov, reprezentanta Universității Politehnice din Timișoara

„Ne dorim studenți din R. Moldova și credem în ideea că oamenii cresc împreună. Acum câțiva ani, și România arăta altfel, dar perioada de trecere, în care a învățat din bunele practici ale altor țări, a ajutat-o să crească”, a spus Maria Dombrov Europei Libere.

Vezi și reportajul din iulie 2023, de la târgul universităților din România care a avut loc la Chișinău.
Tineri din R. Moldova, la târgul universităților de peste Prut
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00

Printre zecile de tineri care au venit la târg, l-am întâlnit pe Maxim Macovei, un absolvent al liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. Tânărul a venit însoțit de mama sa.

Maxim Macovei, absolvent al liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol
Maxim Macovei, absolvent al liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

„Vreau să merg în România, în primul rând, pentru că țara este mai mare, sunt mai multe posibilități acolo, diploma e recunoscută în Uniunea Europeană. Vreau să studiez Ingineria și aș vrea să aplic la o universitate cu profil tehnic din Iași sau Timișoara”, a spus Maxim.

Daniela Cărăruș, absolventă a liceului „Miguel de Cervantes” din Chișinău, susține că vrea să urmeze facultatea în România, iar apoi să se întoarcă și să muncească în R. Moldova. Tânăra vrea să studieze Business și administrare la Suceava sau la Sibiu.

Daniela Cărăruș, absolventă a liceului „Miguel de Cervantes” din Chișinău
Daniela Cărăruș, absolventă a liceului „Miguel de Cervantes” din Chișinău

„Pentru mine, s-ar deschide mai multe oportunități. Recunoașterea internațională a diplomelor tot este un avantaj. Mi-ar plăcea să revin apoi, să vin cu informații noi și cu viziunea oamenilor de peste Prut. Aș putea să aduc ceva inovativ la noi acasă”, a spus tânăra.

Târgul se desfășoară în perioada 4-7 iulie, după cum urmează:

  • pe 4 iulie, între orele 9:00 și 16:00 – la Chișinău, pe Aleea Clasicilor;
  • pe 5 iulie, între orele 9:00 și 16:00 – Ungheni, în incita liceului „Mihai Eminescu”;
  • pe 6 iulie, între orele 9:00 și 16:00 – la Bălți, în curtea liceului „Mihai Eminescu”;
  • pe 7 iulie – la Cahul, în curtea Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Tinerii sunt informați despre etapele de admitere, numărul locurilor alocate pentru tinerii din R. Moldova, actele necesare, criteriile de selecție a candidaților, locurile disponibile în cămine.

La târg participă reprezentanți a circa 20 de centre universitare din România. Evenimentul este la a XIII-a ediție și este organizat de Federația Tinerilor Basarabeni din România, pentru a-i ajuta pe tinerii din R. Moldova să se informeze mai bine despre admiterea în România și, ulterior, să se acomodeze mai ușor în orașele unde vor merge la studii.

Paula Bodlev, Președinta Federației Tinerilor Basarabeni din România
Paula Bodlev, Președinta Federației Tinerilor Basarabeni din România

„Suntem aici ca să prezentăm și noutățile legislative. Începând cu toamna trecută, studenții moldoveni beneficiază de o bursă de 900 de lei, înainte era 325. Elevii basarabeni, la fel, beneficiază de o bursă de 900 de lei în decursul anului școlar, iar studenții – timp de 12 luni”, a declarat Europei Libere președinta Federației Tinerilor Basarabeni din România, Paula Bodlev.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG