Linkuri accesibilitate

„Tarife provizorii” la apă și canalizare în Chișinău. ANRE susține că decizia este ilegală


Apă-Canal Chișinău a cerut ANRE ajustarea tarifelor, motivând că s-a scumpit energia electrică
Apă-Canal Chișinău a cerut ANRE ajustarea tarifelor, motivând că s-a scumpit energia electrică

Consiliul municipal Chișinău a aprobat vineri, 25 noiembrie, „tarife provizorii” la serviciile furnizate de Apă-Canal Chișinău. Consumatori casnici ar urma să plătească pentru apă și canalizare cu 12 lei mai mult. Decizia a fost votată de consilierii socialiști, democrați, comuniști și trei neafiliați. Fracțiunea PAS calificat-o drept ilegală.

Pentru consumatorii casnici, un metru cub de apă livrat va costa 16,32 de lei, dublu față de cât a fost până în prezent (8,65 lei), iar tariful pentru canalizare va fi de trei ori mai mare - 6,62 lei, față de 2 lei. În total, tariful va constitui 22,94 lei, comparativ cu 10,69 lei de până acum.

Pentru consumatorii non-casnici, tarifele aprobat sunt 16,32 lei pentru un metru cub de apă și de 10,26 lei pentru canalizare, în total – 26,58 lei. Tarifele nu includ TVA.

Potrivit deciziei, aceste tarife vor fi „provizorii, pentru o durată determinată”. Mai exact, până când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va da un aviz pentru majorarea tarifelor.

Apă-Canal Chișinău a cerut ANRE ajustarea tarifelor, motivând că s-a scumpit energia electrică, și a amenințat că ar putea să-și sisteze activitatea, din cauza datoriilor către Premier Energy.

Anterior, ANRE a explicat că o astfel de decizie nu poate fi luată de Consiliul municipal, deoarece Apă-Canal Chișinău are contractate credite externe. Municipalitate a decis să preia datoriile întreprinderii față de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), însă cele două organizații încă nu au semnat cesionarea datoriilor.

ANRE susține că decizia este ilegală

Într-un comunicat de presă, ANRE spune că decizia Consiliului municipal „contravine legislației în vigoare”, deoarece a fost luată fără avizul instituției. ANRE precizează că legislația în vigoare nu prevede posibilitatea aprobării unor tarife provizorii și anunță că va sesiza oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de stat și va cere organelor de drept să-i cerceteze pe responsabilii care au aprobat tarifele prin prisma articolului din Codul penal privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.

XS
SM
MD
LG