Linkuri accesibilitate

Tatiana Zatîc: E prematur să se creadă că COVID-19 bate în retragere în R. Moldova


Într-un spital cu pacienți Covid din Chișinău. 19 ianuarie 2021
Într-un spital cu pacienți Covid din Chișinău. 19 ianuarie 2021

Republica Moldova înregistrează în ultimele zile o scădere a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19. Numărul infectărilor raportate nu depășesc câteva sute de cazuri pe zi, spre deosebire de peste o mie, câte se raportau în urmă cu o lună. Cum explică autoritățile sanitare această scădere?

Tatiana Zatîc: E prematur să se creadă că COVID-19 bate în retragere în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Ministerul Sănătății anunță pentru miercuri, 20 ianuarie, 612 cazuri de infectare cu COVID-19, opt dintre care sunt descoperite la persoane care au călătorit în străinătate. Municipiul Chișinău înregistrează în continuare cele mai multe cazuri, urmat de regiunea transnistreană, raioanele Strășeni și Taraclia.

Secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc, atrage atenția că în prezent sunt raportate mai puține cazuri de infectare, spre deosebire de lunile noiembrie și decembrie. Cu toate acestea, este prematur să se creadă că COVID-19 bate în retragere în R. Moldova, spune funcționara.

„Virulența acestui virus este destul de înaltă. Nu avem motiv pentru relaxare. Este important să menținem și în continuare respectarea măsurilor de protecție, astfel încât să diminuăm impactul major asupra sănătății populației.”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică organizează constant verificări ale instituțiilor publice și antreprenorilor care-și desfășoară activitatea în spații deschise. Șeful Direcției control în sănătate, Andrei Ciuburciu, spune că inspectorii instituției în continuare înregistrează cazuri când oamenii ignoră măsurile elementare de protecție împotriva COVID-19.

„Și aici mă refer la neasigurarea cu echipament de protecție a personalului și în cazul dacă sunt asigurați cu echipament, în special cu măști de protecție, acestea sunt utilizate necorespunzător. De asemenea, nu sunt dotate unitățile cu dezinfectant, nu se efectuează triajul acelor specialiști implicați în activitățile instituției la începutul zilei de muncă și alte încălcări care pot duce la răspândirea infecției COVID-19.”

De la începutul acestei săptămâni, România și Ucraina au decis să retragă Republica Moldova de pe lista țărilor cu risc sporit de infectare, pentru care se impunea o carantină de 14 zile. Secretarul de stat de la Ministerul de Interne, Sergiu Golovaci, spune că decizia a dus la o ușoară creștere a numărului de moldoveni care traversează frontiera. Funcționarul de la interne atrage atenția însă că scoaterea Republicii Moldova de pe așa lista „țărilor roșii” nu înseamnă și eliminarea condițiilor speciale de călătorie, cum ar fi prezentarea obligatorie a poliței de asigurare medicale, care să acopere costurile unui tratament pentru COVID-19.

Ministerul Sănătății a anunțat că R. Moldova poate beneficia până la sfârșitul lunii ianuarie de primele doze de vaccin împotriva COVID-19. În aceste condiții, procesul de vaccinare va începe din februarie. Primii vor fi vaccinați lucrătorii medicali, personalul și beneficiarii serviciilor de asistență socială.

Previous Next

XS
SM
MD
LG