Linkuri accesibilitate

Campania de vaccinare care stă să înceapă și ofensiva lui Dodon cu Sputnik-ul rusesc


La un centru de vaccinare din Le Cannet, Franța, unde rezidenții unui azil de bătrâni primesc vaccinul Moderna. 19 ianuarie 2021
La un centru de vaccinare din Le Cannet, Franța, unde rezidenții unui azil de bătrâni primesc vaccinul Moderna. 19 ianuarie 2021

Instituția de la Chișinău responsabilă de acceptarea unor produse farmaceutice pe piața moldoveană este Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, subordonată executivului

În vreme ce țările din UE, dar și Rusia au început să vaccineze oamenii în masă împotriva coronavirusului, R. Moldova și vecina ei estică Ucraina încă așteaptă doze și pregătesc infrastructura pentru această operațiune, de care mulți își leagă speranțele de a depăși, în sfârșit, pandemia. La fel ca la Kiev și la Chișinău, așteptarea are și accente... geopolitice. În cazul R. Moldova, grație mai ales laudelor aduse de liderul socialist Igor Dodon vaccinului rusesc.

Campania de vaccinare care stă să înceapă și ofensiva lui Dodon cu Sputnikul rusesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:48 0:00
Link direct

Igor Dodon, care laudă demult vaccinul rusesc, de această data nu a ezitat să le aducă critici dure celorlalte, spunând luni că ele – adică vaccinurile acreditate de OMS și EMA - ar fi dus deja la multiple decese în statele europene - Dodon a pomenit Norvegia și produsul Pfizer - și că tocmai de aceea ar face ce-i stă în puteri ca să le asigure cetățenilor moldoveni accesul la Sputnik V.

„…Nu doar la cele occidentale pe care ni le bagă cineva pe gât...”

„Iar eu, dacă aș avea posibilitatea să mă vaccinez, aș face-o doar cu vaccinul rusesc”, a declarat Dodon într-o conferință de presă, în care a afirmat totodată că chestiunea livrării acestui vaccin a fost bătută în cuie cu Dmitrii Kozak, responsabilul lui Putin pentru relația cu Chișinăul, în timpul unei călătorii recente la Moscova, și că ar depinde acum - această livrare - doar de faptul dacă vaccinul va fi sau nu înregistrat de autoritățile moldovene - o înregistrare care tocmai ar fi început, a mai afirmat Dodon.

„Și știu că au fost lansate pregătirile pentru înregistrarea acestui vaccin. Sper ca nu vor fi impuse obstacole artificiale pentru ca în următoarele săptămâni vaccinul rusesc să apară la Chișinău”.

Instituția de la Chișinău responsabilă de acceptarea unor produse farmaceutice pe piața moldoveană este Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, subordonată executivului. Conducerea acestei agenții nu a răspuns deocamdată solicitării noastre de a confirma sau nu demararea procedurii de înregistrare a vaccinului rusesc, dar o responsabilă din Ministerul Sănătății, Daniela Demișcan, șefa direcției sănătate publică, s-a arătat sceptică.

„Eu vreau să vă comunic că în acest moment noi nu avem înregistrat niciun vaccin - că e rusesc, că e altul.”

Europa Liberă: Dar înțelegem că în cazul acestora certificate internațional nici nu e nevoie, nu?

„Nu, nu e nevoie. Dar ce vreau să spun e că nu avem înregistrat niciun vaccin.”

Laudele lui Igor Dodon pentru Sputnik V, înregistrat în Rusia, și, pe de altă parte, criticile pentru vaccinurile certificate la nivel internațional - despre care cum se știe OMS afirmă că nu are date că ar provoca reacții adverse majore, nemaivorbind de cazuri letale - vin la scurt timp după ce România a promis R. Moldova o donație de 200 de mii de doze din loturile de vaccin pe care le folosește în campania sa de imunizare anti-Covid.

Donația va sosi în momentul în care R. Moldova va avea stabilit un lanț logistic corespunzător, iar un europarlamentar român, Siegfried Mureșan, a declarat presei de la Chișinău că primele doze din donație ar putea intra în R. Moldova chiar în această săptămână.

România ar putea livra produsul Moderna, autoritățile așteaptă în aceste zile o confirmare de la producător...

Ala Nemerenco, consilieră la președinția moldoveană pe probleme de sănătate, a repetat luni ceea ce a spus Europei Libere zilele trecute: că procesul de pregătire a donației s-a poticnit, mai întâi, de lipsa unui plan al autorităților sanitare pentru campania de vaccinare, dar că acum lucrurile sunt avansate, că se știe că România va livra produsul Moderna și că autoritățile ambelor state așteaptă în aceste zile o confirmare de la producător, ca să inițieze transportarea vaccinului.

Iată însă cum a comentat Nemerenco declarațiile lui Dodon în defavoarea vaccinurilor omologate internațional:

„Mie îmi este foarte greu să comentez acest tip de declarații care sunt destul de periculoase când trebuie să începi o campanie de imunizare. Probabil toți medicii vor fi solidari cu mine. Deoarece totdeauna vor exista sceptici. Și aș vrea să recomand tuturor politicienilor să se abțină de la declarații negândite, deoarece o să avem exact ce am avut în gestionarea pandemiei”, a declarat Nemerenco luni, în timpul emisiunii ÎnProfunzime de la ProTV Chișinău, o declarație care se referă la gradul și așa înalt de respingere a vaccinării în rândul populației, care ar accepta imunizarea anti-Covid doar în proporție de 30 la sută, cum o arată sondajele.

Tot Nemerenco a estimat, pe de altă parte, că, odată primită donația României, dar și cea de pe platforma COVAX a OMS care să acopere 20 la sută din necesar, R. Moldova va mai avea nevoie, pentru două runde de imunizare consecutive, în jur de 2 milioane și jumătate de doze, pe care președinția moldoveană speră să le poată negocia și eventual procura de la alte state ale UE, iar Maia Sandu, care a tratat subiectul în cadrul vizitei curente la Bruxelles, a primit asigurări de ajutor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG