Linkuri accesibilitate

Tbilisi anunță că fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a fost arestat


Mihail Saakașvili

Premierul Georgiei, Irakli Garibașvili, a anunţat că fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, a fost arestat. Ministerul de interne nu a dat mai multe detalii.

Mihail Saakașvili anunțase în cursul dimineții că a sosit în portul Batumi de la Marea Neagră. Anterior scrisese pe Facebook că dorește să vină în Georgia pentru a ajuta la alegerile locale de mâine.

Secvențe de la reținerea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:18 0:00

Soarta Georgiei este decisă, supraviețuirea Georgiei este în joc și de aceea am luat un bilet în seara zilei de 2 octombrie pentru a putea fi alături de tine și a-ți proteja voința (politică) alături de tine, așa că pot lua parte la salvare Georgia”, scrisese Saakașvili pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o fotografie cu pretinsul său bilet de avion. Serviciul ucrainean al postului nostru a citat surse de pe aeroportul internațional Boryspil din Kiev spunând că Saakașvili „nu a părăsit Ucraina” prin aeroport.

Premierul Irakli Garibașvili spusese că poliția îl va aresta pe Saakașvili dacă se va întoarce în Georgia. „De îndată ce Saakașvili va păși pe solul nostru, va fi arestat și trimis la închisoare”, a declarat pentru agenția de știri Interfax Garibașvili.

Președintele Parlamentului, Mamuka Mdinaradze, membru al partidului Visul Georgian l-a numit pe Saakashvili „un farseur”. „Toate imaginile video vehiculate de Saakașvili de la Batumi pe timp de noapte sunt false și ultimul clovn din jur”, a declarat Givi Mikanadze, un alt oficial de partid.

În iunie 2018, Saakașvili a fost condamnat în lipsă la șase ani de închisoare de către o instanță georgiană care l-a găsit vinovat de abuz de putere și că ar fi căutat să ascundă dovezi despre violențele împotriva unui parlamentar de opoziție pe când era președinte.

Situația politică din Georgia este tensionată după alegerile generale trecute despre care opoziţia – pe care o susține și Saakașvili – a spus că ar fi fost fraudate. Opoziţia a boicotat ședințele parlamentului. Uniunea Europeană a negociat cu Visul Georgian și cu opoziţia pentru ieşirea din criza politică, dar înţelegerea a fost anulată. Visul Georgian fusese iniţial de acord să convoace alegeri parlamentare anticipate dacă nu reușește să obțină cel puțin 43% din voturi în actualele alegeri locale.

Saakașvili a fost liderul așa numitei Revoluții a Trandafirilor din 2003 și apoi preşedinte al Georgiei până în 2013. Saakașvili a fost preşedintele Georgiei în timpul războiului ruso-georgain din 2008, în urma căruia Georgia a pierdut o tremie din teritoriul său, iar Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia – două regiuni separatiste ale Georgiei drept state independente. În ultimii ani, Saakașvili a deținut mai multe funcții guvernamentale importante în Ucraina și a fost pentru scurt timp și guvernatorul portului Odesa de la Marea Neagră.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG