Linkuri accesibilitate

Teheranul organizează contra-demonstrații după o săptămână de proteste anti-jihab


Teheran, 23 septembrie 2022.
Teheran, 23 septembrie 2022.

În mai multe orașe iraniene au avut loc manifestații organizate de autorități, după mai multe zile de proteste antiguvernamentale provocate de moartea unei tinere de 22 de ani în custodia poliției, care a arestat-o pentru că nu a respectat codul vestimentar strict impus de autoritățile islamiste autoritare din Iran.

Agenția guvernamentală de știri IRNA a relatat că participanții la demonstrațiile pro-guvernamentale au ieșit în stradă pe 23 septembrie „ca să pună capăt insultării Sfântului Coran, incendierii moscheilor și profănarii codului vestimentar islamic”.

Demonstranții i-au condamnat pe protestatarii anti-guvernamentali, numindu-i „soldați ai Israelului”, a relatat televiziunea de stat de la Teheran, și au strigat lozinci de genul „Moarte Americii!”, „Moarte Israelului”, lozincile uzuale folosite de conducătorii religioși ai țării la manifestările organizate de stat.

Contramanifestațiile vin după un avertisment dur al autorităților în care armata le-a spus iranienilor că se va confrunta cu „dușmanii” care se află în spatele protestelor antiguvernamentale din zeci de orașe iraniene provocate de moartea Mahsei Amini după arestarea ei de către poliția moralității pentru că purta o „vestimentație necorespunzătoare”.

Poliția spune că ea a încetat din viață în urma unui atac de cord și a negat acuzațiile protestatarilor că ar fi fost bătută.

Protestele anti-guvernamentale au început în provincia natală a lui Amini, Kurdistan, și s-au răspândit rapid în alte părți ale Iranului, inclusiv în capitala Teheran.

Moartea tinerei a dus la apeluri pe scară largă pentru eliminarea obligației ca femeile să poartevălul islamic (jihab) și la desființarea poliției moravurilor.

Înregistrări video de amator postate pe internet au arătat femei care și-au pus pe foc vălurile în timpul protestelor.

Unii dintre protestatari au cerut chiar și desființarea Republicii Islamice.

XS
SM
MD
LG