În perioada Pieței Universității din 1990, zvonurile erau convertite în știri la fel ca astăzi. Ziarele care susțineau puterea proaspăt instalată după căderea lui Ceaușescu scriau despre drogurile din Piața Universității, despre forțele exterioare care susțineau manifestația, despre grupări oculte care erau implicate, dar și despre foști oameni din securitate care trăgeau sfori. Alte vremuri, aceeași tehnică.
Două clipuri video care au fost publicate prima data de site-ul Lumea Justiției (luju.ro) circulă pe internet, dar au fost preluate și de ziarele și televiziunile care susțin contrareforma începută de actuala majoritate parlamentară din România. Cele două filmulețe încearcă să compromită mișcarea #Rezist și în general protestele antiguvernamentale care au loc de la începutul anului 2017 în Piața Victoriei, în fața clădirii executivului.
O persoană care vorbește ca și cum ar fi fost infiltrată în nucleul dur al mișcării #Rezist descrie existența unor așa-zise case conspirative la București și Sibiu, precum și preocuparea liderilor acestei mișcări pentru marijuana. Cel care povestește cum stau lucrurile în cele două clipuri video are vocea schimbată și nu i se arată fața, dar pretinde că a fost inclusiv în grupurile formate de Uniunea Salvați România pentru strângerea semnăturilor în campania „Fără penali în funcții publice” și că între #Rezist și USR ar exista legături financiare, cu sugestia că Uniunea Salvați România ar dispune de fonduri exagerate.
Tehnica propagandei mizează pe răspândirea acestor zvonuri prin mai multe canale deodată...
Clipurile fac parte dintr-o campanie propagandistică bine orchestrate împotriva protestatarilor și a Uniunii Salvați România. Propaganda folosește în mod tradițional zvonurile existente deja pe piață sau cele pe care le lansează inițiatorul campaniei. Tehnica propagandei mizează pe răspândirea acestor zvonuri prin mai multe canale deodată astfel încât așa zisa informație să se confirme în cele din urmă. Într-o etapă ulterioară, fiindcă zvonul nu a fost dezmințit de cei afectați, urmează în mod normal o reluare a calomniei la scară mai mare, strategia fiind bazată tocmai pe faptul că nu a existat o dezmințire.
În cazul celor două filmulețe apar unele enormități din care rezultă că la mijloc sunt și invenții, de aceea cei afectați direct nici nu se gândesc probabil să riposteze. În tot aranjamentul, strategii propagandei pleacă de la premisa că oamenii vor da mai departe informația pe care o primesc. Este de altfel un reflex natural, mai ales pentru cei care nu încearcă să-și verifice informațiile primite. Zvonul devine repede știre, mai cu seamă, că jurnalistul din companiile care se ocupă cu propaganda nu are nevoie să prezinte dovezi în favoarea a ceea spune: în cazul clipurilor amintite, chiar filmările pot fi considerate în acestă logică argumente.
Compromiterea protestelor și formațiunii Uniunea Salvați România a avut loc în trepte...
Compromiterea protestelor și formațiunii Uniunea Salvați România a avut loc în trepte. Odată cu ancheta procurorilor despre ce s-a întâmplat în seara zilei de 10 august, când jandarmii au ripostat violent împotriva protestatarilor pașnici, a început și campania propagandistică și de dezinformare prin care manifestanții sunt denigrați, cu scopul ultim de a compromite protestele trecute și viitoare.
La început, Darius Vâlcov, consilier la cabinetul prim-ministrei Dăncilă, publică fișa persoană a unui protestatar din care rezultă că acesta ar suferi de o boală psihică. Apoi, Liderul PSD, Liviu Dragnea a vorbit despre finanțările externe pe care s-ar fi bazat manifestațiile, despre „provocările” împotriva jandarmilor și despre intenția protestatarilor de a intra cu forța în guvern. Cu toate că o astfel de intenție nu s-a materializat, totuși în seara zilei de 10 august, un bărbat cu tricou #Rezist i-a îndemnat pe protestatari să intre în guvern, spunând că e „o zi istorică”, fiindcă veniseră acolo și reprezentanții diasporei. În mod curios, nimeni nu l-a tras de mânecă pe vorbitorul instigator. E posibil ca imagini cu el să apară ulterior în sprijinul tezei pe care a formulat-o deja Liviu Dragnea: că a fost o încercare de lovitură de stat.
În perioada Pieței Universității din 1990, zvonurile erau convertite în același fel în știri, ziarele care susțineau puterea proaspăt instalată după căderea lui Ceaușescu scriau despre drogurile din Piața Universității, despre forțele exterioare care susțineau manifestația, despre grupări oculte care erau implicate, dar și despre foști oameni din securitate care trăgeau sfori. Totul pentru ca, în cele din urmă, să existe un pretext pentru reprimarea manifestației, pretext care să fie susținut de o majoritate a populației, cea de telespectatori la televiziunea publică, singura existent pe atunci și de cititori ai ziarului Adevărul, reconvertit atunci din Scînteia, cotidianul Partidului Comunist Român.
Chiar dacă istoria nu se repetă niciodată, propaganda își păstrează aceleași reguli și e folosită la fel de liderii politici cu înclinații autoritare.