Linkuri accesibilitate

La București e anunțat un nou protest de amploare împotriva corupției


Afișul manifestației de protest de la București, 20 ianuarie 2018.
Afișul manifestației de protest de la București, 20 ianuarie 2018.

#Rezist, #Corupţia ucide, #Vă vedem, #Next level, „PSD = ciuma roșie!”

La București e anunțat un nou protest de amploare împotriva corupției și a modificărilor aduse legilor justiției promovate de coaliția de guvernare PSD/ALDE.

La protestul organizat cu începere de la ora 18 în Piața Universității sînt așteptate peste 15.000 de persoane, între care și mai multe grupuri de protestatari din țară care au ajuns sâmbătă la capitala României.

Între aceștia se află și protestatarii plecați pe jos din Cluj în 10 ianuarie într-un „Marș al speranței”.

Clujenii au parcurs în medie 40 de km pe zi, iar pe traseu li s-au alăturat mai multe persoane, purtînd pancarte cu mai multe hashtag-uri, #Rezist, #Corupţia ucide, #Vă vedem, #Next level, și cu un mesaj împotriva principalului partid de guvernământ: „PSD = ciuma roșie!”, a relatat Agerpres.

Despre intrarea în București a grupului de protestatari clujeni a relatat și corespondentul postului de televiziune Euronews, într-o relatare în direct pe Facebook:

Manifestația de sâmbătă, ca și protestele din 2017, este organizață de comunități de pe rețelele sociale, dintre care cele mai active sînt #Rezistența și #Corupția, care au avertizat că ar exista încercări de a deturna coloana de manifestanți spre Palatul Cotroceni, unde se află Președinția României.

Pentru moment, programul protestul de sâmbătă 20 ianuarie 2018 este următorul: manifestanții se vor aduna în Piata Universitatii, de unde vor pleca spre Palatul Parlamentului, cu opriri pe parcurs în fața unor instituții considerate „confiscate” de puterea politică de la București: Avocatul Poporului, Curtea Constituțională și Consiliul Național al Audiovizualui.

O postare pe Facebook spune: „În seara aceasta protestăm împotriva modificărilor legilor justiției care au fost aprobate de Parlament și împotriva modificărilor codurilor penale care au fost anunțate. Nu uitam de codul fiscal sau (…) de criza economică în care coaliția de la guvernare a dus tara (puterea de cumparare a scăzut dramatic din cauza inflației, cursul leu-euro se află la maxim istoric, de peste 4.66 lei pentru un euro, iar datoria externă a României a crescut cu un miliard 300 de milioane de euro în primele 10 luni ale lui 2017. Și nu uitam nici de disprețul pentru democrație și transparență al PSD-ALDE-UDMR”.

Manifestaţii de protest asemănătoare au fost anunțate asemănătoare şi în alte oraşe din România, dar și în în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma și Edinburgh, relatează Digi24.

Protestul din capitala României este organizat sub lozinca „Toți la București. România spune NU corupției. Toți pentru justiție” , și va începe, cum spuneam, în jurul orei 18:00.

Cea mai mare parte a demonstrațiilor de sâmbătă împotriva corupției din România au fost anunțate prin rețelele de socializare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG