Linkuri accesibilitate

Tensiunea scade, după ce NATO și Varșovia au spus că racheta din Polonia nu a fost un atac deliberat


Jurnaliști în apropiere de locul unde a avut loc incidentul de marți de la Przewodow, Polonia, 16 noiembrie 2022.
Jurnaliști în apropiere de locul unde a avut loc incidentul de marți de la Przewodow, Polonia, 16 noiembrie 2022.

O rachetă care a lovit Polonia marți a fost probabil trasă de apărarea anti-aeriană ucraineană și nu un atac rusesc, au declarat miercuri Polonia și Alianța Nord-Atlantică, ușurând temerile mondiale că războiul din Ucraina ar putea să depășească granițele acestei țări, relatează agenția Reuters.

Stoltenberg: „Nu este vina Ucrainei”

Cu toate acestea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că Moscova, și nu Kievul, este de vină în cele din urmă pentru că a invadat Ucraina în februarie și pentru valul de atacuri cu rachete de marți care au declanșat apărarea anti-aeriană ucraineană.

„Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă în cele din urmă responsabilitatea din moment ce își continuă războiul ilegal din Ucraina”, a declarat presei la Bruxelles șeful Alianței Nord-Atlantice.

Ambasadorii NATO s-au reunit de urgență miercuri la Bruxelles pentru a discuta cum să reacționeze Alianța la explozia care a avut loc marți în Polonia, la granița cu Ucraina, și în care două persoane au fost ucise.

ncidentul de marți a avut loc în timpul bombardamentelor masive lansate de Rusia în Ucraina, după ce armata rusă s-a retras la sfârșitul săptămânii trecute din mai multe zone ale regiunii Herson, inclusiv din capitala regiunii, cu același nume.

Ministerul Apărării de la Moscova a respins marți acuzația că armata rusă se face vinovată de acest incident, spunând că nu au fost lansate rachete rusești contra unor ținte din apropierea graniței polono-ucrainene.

Kievul spune că a doborât majoritatea rachetelor lansate de Rusia, și că regiunea ucraineană Volîn, de la granița cu Polonia, a fost una din multele regiuni ale Ucrainei atacate de ruși cu rachete marți.

Miercuri, Kremlinul a afirmat că unele state au făcut „declarații nefondate” despre incident, după ce le-a acuzat pe autoritățile poloneze că au avut marți o reacție „absolut isterică”, în comparație cu Washingtonul, despre care Moscova a spus că a fost reținut.

O „urmă” rusească în spatele acestui incident

Tot miercuri, Kievul nu a părut pregătit să accepte că una din rachetele sale a fost implicată în incidentul din Polonia. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a spus că autoritățile ucrainene doresc să aibă acces la locul incidentului și că el încă vede o „urmă” rusească în spatele acestui incident.

Unii din liderii occidentali prezenți la summit-ul G20 din Indonezia au sugerat că indiferent cine a tras racheta, Rusia și președintele Vladimir Putin vor fi până la urmă răspunzători pentru orice incident generat de invadarea Ucrainei.

Declarația finală a summit-ului G20 din Indonezia spune că „majoritatea membrilor condamnă războiul din Ucraina”, dar admite că „au fost și alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG