Tensiuni la Nistru în ajunul alegerilor prezidențiale - securiștii transnistreni răpesc polițiști moldoveni – așa este intitulat un articol, semnat de Vitalie Călugăreanu, pentru Deutsche Welle. Autorul menționează că structurile de securitate subordonate regimului separatist de la Tiraspol au sechestrat miercuri doi bărbați din orașul Camenca (stânga Nistrului), unul fiind angajat al MAI de la Chișinău. În articol se scrie că Igor Dodon era „profund îngrijorat” abia a doua zi și se vorbește despre „dosare formale, fără finalitate”.
R. Moldova a avut șansa de a începe cu succes construirea statului de drept, susține juristul Ștefan Gligor, citat de Radio Chișinău. Bazele acestuia au fost puse de Partidul Comuniștilor, făcând primii pași spre integrarea europeană, dar el a ratat această șansă, a amintit Gligor. „Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor înțelegeau că trebuie de dezvoltat statul și de redresat economia. Țara era în impas și refuzul de a coopera cu statele dezvoltate ar fi devenit o utopie. Dar, orientându-se spre UE, comuniștii nu au înțeles importanța statului de drept”, afirmă expertul. În opinia sa, astăzi prea mulți politicieni beneficiază de roadele unui sistem creat acum un deceniu. „Luând în considerare posibilitățile financiare enorme ale acestor politicieni pentru utilizarea tehnologiilor politice care dezbină societatea, avem puține șanse de a ne uni și a demara procesele de dezvoltare a țării”, a spus expertul.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Alina Radu scrie că octombrie a venit cu surprize bune pentru pensionari. Autoritățile au decis, taman acum, când a început campania electorală, să indexeze-majoreze pensiile cu 1,07%, subliniază autoarea. „Cel cu 1200 lunar ar primi 12 lei adaos! Un pachet de sare”, scrie Radu. Autoarea afirmă că Dodon, în cei patru ani de mandat ar fi putut avea un impact enorm și pozitiv asupra completării bugetului, dacă ar fi dorit. El ar fi putut crea un climat în care justiția și procuratura să devină cu adevărat autonome și active, astfel încât miliardul, fie măcar 1,07% din miliard, să fie returnat în bugetul statului, astfel încât puținii contribuabili rămași să nu fugă de atâtea poveri fiscale. „Dacă mai pleacă tinerii, nu va mai avea cine să contribuie la pensii. Mai bine pleacă corupții”, conchide Alina Radu.
Despre lachei și fii de cățea scrie Victor Pelin într-un editorial pentru IPN. Autorul afirmă că în realitățile noaste sumbre avem mare noroc de propagandiștii de duzină, care prin activitatea lor ne descrețesc frunțile și ne fac să râdem. El consideră că partea proastă a lucrurilor e că șirul fiilor de cățea ai Rusiei s-ar putea lungi din contul șefilor de stat ai Uniunii Economice Eurasiatice (UEE), în care ne cheamă conducerea de vârf a Republicii Moldova. Înainte de a vedea ce se va întâmpla în țările UEE, ar fi bine să ne clarificăm ce avem noi aici, în Republica Moldova: lachei sau fii de cățea, se întreabă Pelin.
Tot IPN l-a citat pe Vladislav Kulminski, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Inițiative Strategice, care consideră că astăzi, Republica Moldova se află la un pas de a fi un stat eșuat. El a explicat, că eșuat este considerat statul, cetățenii căruia sau nu i se supun, sau în care puterea centrală nu este capabilă să le asigure necesitățile de bază. Kulminski consideră că vina pentru această stare a Moldovei o poartă mai multe guverne, dar acum pericolul a devenit cel mai iminent. „Trăim în două realități paralele, care nu se intersectează. Și avem nevoie de ascensoare sociale pentru ca reprezentanții diferitor grupuri etnice să poată ocupa funcții publice”, a mai spus Vladislav Kulminski.