Linkuri accesibilitate

Tensiuni la granița dintre Polonia și Belarus: sute de emigranți se îndreaptă spre frontieră


Imagini din apropierea graniței dintre Belarus și Polonia: sute de emigranți, flancați de forțele de ordine belaruse, se apropie de frontieră. Imagini de pe rețelele de socializare, 8 noiembrie 2021

Polonia spune că intensifică securitatea la granița sa de est cu Belarus, după ce s-a relatat că sute de migranți se îndreaptă spre frontieră.

Autoritățile poloneze au acuzat Belarus că încearcă să provoace un „incident major”, deoarece imaginile postate pe rețelele de socializare păreau să arate sute de migranți, în marș spre granița de est a Poloniei.

Ministerul polonez al Apărării a distribuit un videoclip care a arătat un grup de migranți în apropierea punctului de trecere a frontierei Bruzhi-Kuznica.

„Belarus vrea să provoace un incident major, cu victime și focuri de armă”, a declarat ministrul adjunct de externe, Piotr Wawrzyk, la radioul public polonez.

În ultimele luni, mii de migranți din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa au încercat să intre ilegal în Polonia și țările baltice, venind din Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenka, că a adus migranți cu avionul, după care i-a trimis spre granița cu UE, ca ripostă la sancțiunile impuse de Bruxelles pentru reprimarea brutală a mișcării pro-democrație, născută în urma alegerile prezidențiale controversate de anul trecut.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a scris pe Twitter pe 8 noiembrie că la graniță au fost plasați 12.000 de soldați, număr în creștere față de cei 10.000 de soldați care se aflau acolo recent.

El a spus că ministerul său, împreună cu Ministerul de Interne, care este responsabil cu poliția și polițiștii de frontieră, sunt „pregătiți să apere granița poloneză”.

Polonia a decretat starea de urgență la graniță, a desfășurat sârmă ghimpată și a mărit numărul de soldați și grăniceri pentru a opri fluxul de emigranți care traversează din Belarus.

Parlamentarii polonezi au aprobat, de asemenea, construirea unui zid de 407 milioane de dolari la granița sa de est.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG