Linkuri accesibilitate

Tensiunile continuă la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan


Casă tadjikă în Ovci Kalacea la granița cu Kârgâzstanul

În zona de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan atmosfera a rămas tensionată în ciuda încheierii unui nou armistițiu, pe fondul unor acuzații de bombardamente de ambele părți și al creșterii numărului de victime.

După o perioadă relativ liniștită în cursul nopții, ambele părți au declarat la 17 septembrie că satele de frontieră au fost ținta bombardamentelor. S-au adăugat astfel alte victime, pe lângă zecile de morți și răniți înregistrate anterior de cele două națiuni din Asia Centrală.

Autoritățile tadjice au afirmat, în seara zilei de 17 septembrie, că forțele kârgâze au deschis focul cu rachete Grad din regiunea Oș din Kârgâzstan, vizând o comunitate rurală din districtul Lahș din Tadjikistan. Oficialii au declarat că patru persoane au fost rănite și că trei case au fost distruse. Informația nu a putut fi verificată deocamdată din surse independente. Dacă se confirmă, atacul ar părea să indice o întrerupere a unui armistițiu convenit de ambele părți începând cu ora 14,30. Câteva ore mai târziu, reprezentanții celor două națiuni au convenit asupra unei alte încetări a focului pentru zonele de frontieră tensionate, oficialii declarând că regiunea rămâne „tensionată”.

Mai devreme în cursul zilei, gărzile de frontieră kârgâze au declarat că un sat a fost bombardat pentru scurt timp de rachete tadjice. Cele două foste republici sovietice s-au confruntat săptămâna aceasta din cauza unei dispute de frontieră, înregistrându-se zeci de victime de ambele părți.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG