Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: „Terorismul cu mine de teren” va fi printre acuzațiile aduse Rusiei


O explozie controlată în timpul unei operațiuni de deminare, regiunea Harkov, Ucraina, 27 octombrie 202
O explozie controlată în timpul unei operațiuni de deminare, regiunea Harkov, Ucraina, 27 octombrie 202

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus pe 8 decembrie că „teroarea minelor” va fi una dintre acuzațiile aduse Rusiei atunci când aceasta va fi trasă la răspundere pentru invazia sa în Ucraina.

„Sunt sigur: aceasta va fi una dintre acuzațiile aduse Rusiei pentru agresiune", a declarat Volodimir Zelenski în discursul său video nocturn după ce a înmânat postum distincții de stat celor patru polițiști care au murit pe 7 decembrie în regiunea Herson în urma exploziei unor mine rusești.

Zelenski a semnat decretele de acordare a titlului de Erou al Ucrainei colonelului de poliție Mihailo Kuratcenko și a Ordinului pentru curaj căpitanilor de poliție Ihor Melnik și Serhi Nenada, precum și caporalului Vadim Perijko. „Au făcut totul pentru siguranța ucrainenilor”, a spus el.

Ei au murit când ajuns pe un teren minat, după ce se întorceau de la colectarea armelor și munițiilor lăsate în regiunea Herson de către ruși, a spus el în mesajul său video.

Zelenski spune că utilizarea minelor de teren este chiar mai crudă decât utilizarea rachetelor, deoarece minele nu pot fi anihilate în aer. El a spus că minele rusești sunt o moștenire a terorii cu care Ucraina va trebui să se confrunte ani de zile.

Rusia și crimele de război

Ucraina și, recent, UE au afirmat că intenționează să ceară organizarea unei instanțe penale internaționale care să judece crimele de război comise în timpul invadării Ucrainei.

Atât Adunarea Parlamentară NATO, luni 21 noiembrie, cât și Parlamentul European au declarat oficial, la sfârșitul lui noiembrie, că Rusia este „stat terorist” însă declarațiile, confirmate și la recenta reuniune a statelor NATO de la București, nu au decât o valoare politică, nu și implicații juridice.

În rezoluția Parlamentului European se spune că Rusia «sponsorizează terorismul și folosește mijloace teroriste» în războiul său din Ucraina, comițând «crime de război» și cere statelor-membre să adopte un nou pachet de sancțiuni unde, printre altele, să fie inclusă și lista celor implicați în deportările forțate, adopțiile forțate de copii ucraineni, în „referendumurile” ilegale din regiunile Lugansk, Herson, Zaporojie și Donețk și în „alegerile” ilegale din Crimeea și Sevastopol, precum și pe toți membrii partidelor din Duma de Stat a Rusiei care dețin funcții în parlamentele create în Ucraina, la toate nivelurile, inclusiv la nivel regional și municipal.

Pe de altă parte, Karim Khan, procuror-șef al Curții Penale Internaționale, a respins propunerea unui tribunal special susținut de ONU pentru urmărirea crimelor din Ucraina, afirmând că instanța sa este capabilă să se ocupe în mod eficient de crimele de război comise acolo.

CPI, cu sediul la Haga, a lansat o anchetă privind crimele de război din Ucraina, dar nu poate urmări penal crima de agresiune - actul de invadare a unei alte țări - deoarece Federația Rusă nu este semnatară a Statutului de la Roma, tratatul care a creat curtea.

Tactica terenurilor pârjolite și minate

Ministerul ucrainean de Interne a declarat luna trecută că aproximativ o treime din teritoriul Ucrainei rămâne potențial periculos din cauza obiectelor explozive lăsate în urmă de armata rusă în retragere.

La sfârșitul lunii octombrie, ministrul de interne Denis Monastirski a afirmat că în teritoriile recent eliberate, armata rusă a plasate de două ori mai multe mine decât în zonele eliberate anterior în regiunile Kiev sau Cernihiv.

Șefa centrului comun de coordonare a presei al forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, spunecă trupele rusești care s-au retras din regiunea Kherson au folosit metode „insidioase” de amplasat mine pe suprafețe mari.

Minele încetinesc activitatea echipelor de tehnicieni ucraineni care încearcă să refacă rețeaua de energie electrice scoasă din funcțiune de atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene.

Centrala de la Zaporojie, transformată în bază de rachete Grad?

Forțele rusești au instalat mai multe lansatoare de rachete la centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhya, care a fost închisă, au afirmat oficialii ucraineni la 8 decembrie, ceea ce a generat temeri că cea mai mare centrală atomică din Europa ar putea fi folosită ca bază pentru a lansa focuri de armă asupra teritoriului ucrainean și a sporit pericolele legate de radiații.

Compania nucleară ucraineană Enerhoatom a afirmat într-o declarație că forțele rusești care ocupă centrala au amplasat mai multe lansatoare multiple de rachete Grad în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare ale sale.

Sistemele sunt amplasate în noile „structuri de protecție” pe care rușii le-au construit în secret "încălcând toate condițiile de securitate nucleară și de radiații", a precizat aceasta. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

XS
SM
MD
LG