Festivalul Național de Teatru și-a început a 28-a ediție sub privirile vedetelor hollywoodiene. Hanul Gabroveni, o minune arhitecturală a cărei istorie începe cândva în prima jumătate a secolului XIX, recondiționată și revenită în spațiul public ca hub cultural, găzduiește pe durata festivalului o expoziție de fotografie Brigitte Lacombe, dedicată teatrului și filmului. Daniel Day Lewis, Philip Seymour Hoffman, Robert de Niro, Martin Scorsese sau Leonardo DiCaprio au fost, cel puțin pentru o jumătate de ceas, alături de colegii lor din România, participând la deschiderea celui mai important festival de teatru din România.
În mod simbolic, deschiderea oficială a coincis cu inaugurarea celor trei săli de expoziție care sintetizează cei peste patruzeci de ani de fotografie ai Brigittei Lacombe și o întreagă eră în industria de teatru și film transatlantică. Amfitrionii serii inaugurale au fost Ion Caramitru, președinte UNITER și director al Teatrului Național I.L. Caragiale din București, și Marina Constantinescu, directoare artistică și selecționeră a festivalului. Invitații au fost pe potrivă: regizori, directori de teatru, actori, artiști plastici, muzicieni.
Festivalul este dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu care, zilele trecute, a fost decorată de președinție cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Nu e o întâmplare că Festivalul o celebrează. Ea a format regizori, artiști, o sensibilitate artistică aparte și ceva din spiritul ei ludic, din inventivitatea ei spumoasă și atipică a fost preluat de festival, îmi spune Marina Constantinescu. Cumva era normal ca numele ei să fie primul pe o listă nu foarte lungă și selectă de nume celebre de oameni români de teatru.
S-a dat așadar startul unui maraton artistic de o sută de spectacole pe mai toate scenele teatrelor bucureștene. Sunt companii mari și mici, de stat sau particulare, din țară sau din străinătate. De altfel, chiar din prima seară Teatrul Național a programat Miss Julie după August Strindberg produs de Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin. Împătimiții care au avut noroc să prindă bilete vor putea vedea de la texte ale unor dramaturgi clasici (Shakespeare sau Cehov), la piese multimedia și sinergetice (dans, proiecții, teatru...), reinterpretări în cheie modernă ale capodoperelor teatrale sau spectacole noi. Pe lângă acestea, vor avea loc lansări de carte, proiecții de film, experimente multimedia, dialoguri cu actori și regizori.
Unul dintre momentele de suflet ale Festivalului va fi aducerea Coroanei regale care l-a însoțit pe Regele Mihai pe ultimul drum la hubul Festivalului. În complicitate cu directorii Muzeului Peleș, Marina Constantinescu, Victor Rebengiuc și Ion Caramitru au adus coroana regală la București, să patroneze desfășurarea festivalului. Cel care o va depune sâmbătă 20 octombrie în Sala Memorie a hubului FNT va fi Victor Rebengiuc. Regele Mihai i-a decernat în 2013 actorului decorația Nihil Sine Deo, cea mai înaltă distincție a Casei Regale a României. Coroana regală va putea fi văzută în această sală pe toată durata festivalului.
Ziua de sâmbătă 27 octombrie îi este dedicată unui mare dispărut al scenei românești, Lucian Pintilie care a murit în luna mai a acestui an. Vor fi prezentate două filme încă necunoscute publicului din România: o versiune a Raței sălbatice de Ibsen pusă în scenă în 1981 și o punere în scenă a operei mozartiene Flautul fermecat realizată pentru Festivalului Aix-en-Provence la care intrarea este liberă. Apoi, în parteneriat cu Les Films de Cannes a Bucharest, este programat filmul „Niki Sardelean, colonel în rezervă”, la Cinematograful Union.