Linkuri accesibilitate

Testul pozitiv la COVID 19 al președintelui Trump perturbă campania prezidențială și bursele


Melania și Donald Trump

Vestea că președintele Trump are COVID19 a creat neliniște în mediile politice și la burse.

Până acum – conform informațiilor de la Casă Albă – simptomele președintelui sunt minore, o veste încurajatoare. Se știe însă că această boală nu progresează linear și că simptome pot apărea mai târziu, în intervalul de circa două săptămâni în care Donald Trump și soția lui, Melania sunt în carantină.

Vârsta președintelui – 74 de ani – și condiția să fizică sunt factori de neliniște. Care sunt ramificațiile acestei situații? Firește că dezbaterea politică din America cu privire la măsurile de protecție care trebuie luate pentru a reducerea răspândirea virusului devine acum și mai de actualitate.

Nu se știe precis cum și când a contractat Donald Trump virusul și de la cine, dar în ultimele zile el a participat la mitinguri de campanie și întâlniri electorale în care măsurile de precauție au fost minime pentru echipa sa și pentru cei din audiență. Acum, președintele și soția lui vor fi în carantină timp de între 10 și 14 zile, în condiții de relativă izolare. Un număr de membrii ai Congresului au fost în preajma șefului executivului, în ultimele două zile și rămâne de văzut dacă au fost infectați, ceea ce ar putea afecta audierile pentru noul judecător la Curtea Supremă.

Mitingurile electorale programate la acest sfârșit de săptămână pentru președinte au fost anulate. Joe Biden, care s-a aflat în preajma lui Donald Trump la recentă dezbatere nu are până acum virusul și urmează să decidă ce va face cu propria campanie. Vice-președintele Pence și soția lui – care nu au fost în preajma președintelui în ultimele două zile - au fost și ei testați și sunt acum sănătoși, dar vor continua să fie testați.

Următoarele dezbateri ale campaniei sunt cea a candidaților la vic-președinție de la 7 octombrie, care s-ar putea materializa și cele prezidențiale de la 15 și 22 octombrie, în prezent sub semnul întrebării, depinzând de starea sănătății președintelui Trump.

XS
SM
MD
LG