Linkuri accesibilitate

Timișoara, 31 de ani de la Revoluție: prezența liderului AUR la ceremonii, provoacă proteste


George Simion, liderul noului partid AUR în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembre, din România. Partidul AUR a câștigat aproape 9% din voturi.

Revoluționarii care au participat miercuri la comemorarea a 31 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la Timișoara au contestat prezența liderului AUR, George Simion, și a reprezentanților partidului în Piața Victoriei din Timișoara și la Catedrala Mitropolitană, forțele de ordine fiind nevoite să intervină între cele două tabere. Societatea Timișoara a transmis un protest față de venirea lui Simion la Timișoara, considerându-l „șeful unui partid ultranaționalist, în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției”.

„În Punctul 4 al Proclamației de la Timișoara spunem răspicat că naționalismul nu are ce căuta în România pe care, de atunci, încercăm să o refăurim. Și în acest sens, considerăm prezența la Timișoara a unei delegații AUR a fi o provocare și o profanare a idealurilor Revoluției și ale Proclamației de la Timișoara, la care ne opunem categoric”, precizează Societatea Timișoara.

Referitor la foști ofițeri implicați în reprimarea Revoluției, tot Societatea Timișoara precizează că: „Este vorba despre parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman. Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic. Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției de la Timișoara”.

Reprezentanții AUR au încearcat să ajungă pe treptele Catedralei Ortodoxe, unde au fost opriți de revoluționari. Jandarmii au făcut un cordon între cele două tabere în încercarea de a preveni incidentele,

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG